Lifestyle

gastro

Za hladne zimske večeri - gurmanska ljepotica poznata kao pastirska pita

Za hladne zimske večeri - gurmanska ljepotica poznata kao pastirska pita
Pixabay

Pita od mesa i pire krumpira je prava gurmanska poslastica! Probajte i shvatit ćete zašto ljudi obožavaju pastirsku pitu

Pastirska pita ili Shepherd’s Pie klasično je jelo britanske kuhinje. Kombinacija je velike količine mljevenog mesa, nešto povrća i na kraju preko svega pire krumpir i po želji naribani sir.

Nekad davno i u svojoj originalnoj verziji pastirska pita pripremala se s ostacima kuhane ili pečene hrane, najčešće janjetine ili ovčetine a u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pire krumpira. Ostaci su se posložili u složenac i zapekli na vatri. Danas se osim janjetine ili ovčetine koristi i drugo mljeveno meso. 

Bogat okus, zasitan sadržaj i ukusne namirnice – sve ovo čini pastirsku pitu uz koju nikako nećete ostati gladni, a brzo se priprema.

Sastojci:

Nadjev

4 kriške slanine
1 žlica ulja
2 crvena luka
1 mala žlica šećera
450 g mljevene junetine
3 mrkve
100 g graška
2 žlica koncentrata rajčice
1 žlica pšeničnog brašna
0.5 l pive
1 mala žlica ružmarina
200 g goude
2 žlica peršina

Preljev

4 krumpira
3 režanja češnjaka
1/5 šalice kiselog vrhnja
goveđi temeljac
4 žlice maslaca
sol
svježe mljeveni papar

Priprema:

U posudu s hladnom vodom stavite oguljeni i narezani krumpir te češnjak. Zakuhajte i kuhajte otkriveno 15-20 minuta. Ocijedite pa stavite krumpir i češnjak u zdjelu. Dodajte vrhnje, temeljac, maslac, sol i papar te sve miksajte minutu, dvije. Pokrijte.
Za nadjev pržite u tavi narezanu slaninu oko sedam-osam minuta. Izvadite je. Dodajte ulje u masnoću od slanine, dodajte luk i sol pa ga pirjajte deset minuta. Dodajte šećer i, miješajući, pirjajte još tri minute. Umiješajte meso, pirjajte sedam minuta, dodajte mrkvu, grašak i češnjak pa pirjajte pet minuta. Umiješajte pastu i brašno te miješajte dvije minute. Ulijte pivo, zakuhajte i kuhajte tri minute. Miješajući, kuhajte sve dvije minute pa dodajte slaninu, temeljac, ružmarin, sol i papar te zakuhajte. Smanjite vatru i otkriveno kuhajte oko 15 minuta dok se ne zgusne.
Ulijte smjesu u posudu za pečenje, polijte preljevom i pecite oko 35 minuta na 175°c. Izvadite iz pećnice i pospite sirom. Vratite u pećnicu i pecite još deset minuta.
Ohladite pitu deset minuta i pospite peršinom.


Reci što misliš!