Lifestyle

#zdravlje

Devet prehrambenih savjeta uz koje ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Devet prehrambenih savjeta uz koje ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
123RF

Američko udruženje za srce (AHA) u utorak je iznijelo 10 ključnih smjernica prehrane za zdravlje srca.

U znanstvenoj izjavi pod naslovom Smjernice o prehrani za 2021. za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, objavljenoj u časopisu Circulation, naglašava se važnost cjelokupne prehrane, a ne pojedinačnih namirnica ili hranjivih tvari.

Navedene značajke, kaže AHA, mogu se prilagoditi određenim čimbenicima, uključujući kulturnu tradiciju, hranu koju volite ili ne volite, kao i tome konzumirate li obroke kod kuće ili u pokretu.

"Loša prehrana snažno je povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti", naglašavaju stručnjaci.

Ističu da je zdrava prehrana važna već u ranoj dobi, kao i cjeloživotno održavanje zdravih navika. 

"Svi možemo imati koristi od prehrane koja je zdrava za srce, bez obzira na životnu fazu, a moguće je osmisliti obrazac koji je u skladu s osobnim preferencijama, životnim stilovima i kulturnim običajima. Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana, dugotrajna, skupa ili neprivlačna", rekla je u ime skupine koja je kreirala savjete Alice Lichtenstein.

A spomenutih 10 značajki su:

  1. usklađivanje unosa hrane i kalorija s tjelesnom aktivnošću
  2. odabir široke palete voća i povrća
  3. odabir cjelovitih žitarica
  4. uključivanje zdravih izvora nemasnih i/ili proteina bogatih vlaknima
  5. korištenje tekućih netropskih biljnih ulja
  6. odabir minimalno obrađene hrane i izbjegavanje prekomjerno obrađene hrane
  7. minimiziranje unosa dodanog šećera
  8. ograničavanje konzumacije alkohola
  9. primjena smjernica bez obzira gdje se hrana priprema ili konzumira. 

Reci što misliš!