Lifestyle

#majčinstvo

Istraživanje pokazalo da dojenje može smanjiti rizik od postporođajne depresije

Istraživanje pokazalo da dojenje može smanjiti rizik od postporođajne depresije

Do 17 posto žena nakon porođaja pati od postporođajne depresije (PPD-a), a bolest se smatra i nedovoljno prepoznatom i nedovoljno liječenom. Bebe čije majke pate od PPD-a obično više plaču i imaju problema sa spavanjem.

Kasnije u životu, ova djeca mogu imati više problema u ponašanju. Nadalje, roditelji koji pate od PPD-a izloženi su povećanom riziku od samoubojstva. Znajući više o tome kako dojenje može igrati ulogu u smanjenju rizika od PPD-a, ukazuje se na potrebu za većom potporom za dojenje, kao što su pristupačni savjetnici za dojenje i povećana edukacija. 

"Čini se da žene koje doje bolje reagiraju na stresne situacije, spavaju više i bolje i imaju osjećaj postignuća", kaže dr. Kerry-Anne Perkins, ginekologica u odboru Women's Health Interactivea.

Tijek studije

Istraživači su prikupili podatke o 29.682 Amerikanke iz 26 država. Ovo je bila prva studija te vrste koja je promatrala podatke iz toliko velikog i reprezentativnog uzorka. Za žene koje su dojile u vrijeme prikupljanja podataka postojala je manja vjerojatnost da će doživjeti postporođajnu depresiju. Nalazi su također pokazali da je dulje trajanje dojenja obrnuto proporcionalno s rizicima. Ideja da dojenje može utjecati na PPD je opravdana. Smatra se da je PPD djelomično uzrokovan osjetljivošću na hormonske fluktuacije, a dojenje je hormonski fenomen povezan s hormonima dobrog osjećaja.

"Možda postoji hormonska komponenta u tome jer hormoni prolaktina, oksitocina, estrogena, kortizola i progesterona dosta fluktuiraju tijekom postporođajnog razdoblja", napominje dr. Perkins.

Nije uvijek moguće dojiti, čak i ako to želite. Ako vam se to dogodi, znajte da je najbolje što roditelj može učiniti nahraniti bebu, bilo da je to majčino mlijeko, adaptirano mlijeko ili kombinacija to dvoje.

"Za neke žene koje pate od postporođajne depresije dojenje se može smatrati dodatnim stresom", objašnjava Deedee Franke, certificirana savjetnica za dojenje i medicinska sestra koja radi kao bolnička savjetnica za dojenje, procjenjujući stanje fizičkog i mentalnog zdravlja novopečenih majki koje imaju problema s dojenjem. 

"Važno je da se mama ili njezina obitelj i prijatelji obrate svom liječniku kako bi procijenili najbolji pristup za pomoć mami koja pati", zaključuje Deedee, a piše Very Well Family.

​​​

Reci što misliš!