Lifestyle

prije shoppinga

Tri pitanja koja si morate postaviti prije nego opet ispeglate karticu

Tri pitanja koja si morate postaviti prije nego opet ispeglate karticu
Photo created by freepik - www.freepik.com

Ako vam se prečesto događa da posežete za kreditnom karticom kako biste kupili neki komad iz snova, iako uopće ne znate kako ćete platiti sve račune - STANITE!

Mnoga dosadašnja istraživanja na temu kupnje i nepotrebnog trošenja pokazala su da milijuni žena ne mogu odoljeti niskim cijenama, a ipak si ne mogu priuštiti ne štedjeti. Sljedeći put kad budete u napasti gledajući u rukama must-have haljinu, postavite si tri pitanja:

Želite li ili trebate?

Potrebno vam je ako… to nešto već dugo planirate kupiti. Drugim riječima to je promišljena kupnja i redovno ćete taj komad nositi.

Želite ga… ako imate već nekoliko sličnih komada u ormaru. Okret i ravno prema izlazu iz trgovine. 

Često to radite? Zapitajte se zašto se zaista pokušavate oraspoložit. Jedan takav šoping samo će vas natjerati da poželite sljedeći i neće riješiti problem koji se krije u pozadini, bilo da je on vezan uz posao, prijatelje ili vezu.

Možete li si to stvarno priuštiti?

Da, ako… je cijena niža od maksimuma koji ste spremni platiti i ako trenutačno imate toliko novca na računu.

Ne, ako... još niste platili ni prošlomjesečni račun za kreditnu karticu.

Često to radite? Ovakvo trošenje znači da ćete se osjećati krivom kad pogledate stanje računa. Napravite svoj mali 'fond za zabavu' tako da se u razumnoj mjeri možete odavati svojim zadovoljstvima.

Trebate li to kupiti baš sada?

Da, ako… ste potvrdno odgovorili na prethodna pitanja i ako je to prilika koja se događa jednom u životu, što je malo vjerojatno jer se trgovine pune robom svaki tjedan.

Ne, ako… ste istinski uzrujani dođete li iz šopinga praznih ruku. Ako se ovako osjećate, vaše navike pri kupnji izmiču kontroli. Napustite dućan, nazovite prijateljicu kako biste prestali misliti na kupnju i sagledajte stvari iz druge perspektive.

Često to radite? Trebate naučiti da se čekanje isplati više nego trošenje bez razmišljanja. Počnite malim koracima. Stavite svaki dan u kasicu 5 kuna. Za tri mjeseca u njoj će već biti lijepa svota. Sljedeći je korak pokušati svaki mjesec staviti 10 posto svoje plaće na štedni račun. Možda nije lako, ali sve što trebate je krenuti!


Reci što misliš!