gastro štorije
Sočne punjene paprike za ručak i večeru uz ovaj jednostavan recept
Recept za punjene paprike koji ćete sačuvati u obiteljskoj kuharici
Sastojci:
(za 8-10 punjenih paprika)
Za nadjev:
850 g mljevenog mesa (miješano junetina/svinjetina ili čista
junetina)
150 g riže
1 jaje
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
2 žličice soli
papar prema ukusu
mala vezica svježeg peršina
1 žličica slatke mljevene paprike
Za umak:
3-4 velike žlice ulja (da pokrije dno lonca u kojem ćete kuhati
papriku)
2 velike žlice brašna
1 mali luk prerezan napola
700 ml pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1,5 l vode
2 prstohvata krupne morske soli
2 grančice svježeg celera
i na kraju prstohvat-dva smeđeg šećera
Priprema:
1. Operite i očistite paprike tako da im maknete peteljku i izvadite srce sa sjemenkama, pažljivo zarezujući uz samu peteljku kako vam rupa ne bi bila prevelika i kako vam nadjev pri ukuhavanju ne bi ispadao van. U slučaju da vam rupa na gornjem dijelu paprike ispadne malo veća, uvijek je možete zatvoriti ploškicom sirovog krumpira ili odrezanom peteljkom od paprike.
2. Nasitno isjeckajte luk i češnjak te ga stavite pirjati na zagrijano ulje. Kad je luk postao lagano staklast, dodajte mu rižu i tostirajte je oko 2 minute. Ugasite i pustite da se luk i riža ohlade.
3. Kad su se luk i riža ohladili, u većoj zdjeli pripremite nadjev, i to tako da izmiješate dobro sve sastojke. Prvo dobro izmiješajte meso, sol, papar, sjeckani peršin i jaje, potom dodajte rižu i luk. Sve dobro izmiješajte vilicom ili rukama (ne gnječite previše kako bi meso ostalo rastresito).
4. Napravljenim nadjevom napunite paprike, ali ne sasvim do kraja kako bi meso i riža tijekom kuhanja imali mjesta za rast i kako vam paprike ne bi popucale. Ako vam slučajno ostane viška nadjeva, napravite nekoliko ćufti i skuhajte ih zajedno s paprikama.
5. Napravite umak: na ulju popržite 2 velike žlice brašna s dvije polovice male glavice luka ili nekoliko kriški luka. Kad sve fino zamiriše, dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i zalijte hladnom vodom stalno miješajući. Dodajte i dva prstohvata krupne morske soli te pustite da umak zavrije na laganoj vatri.
6. U umak dodajte napunjene paprike, dvije grančice svježeg celera, poklopite i pustite da se kuha na tihoj vatri najmanje 90 minuta (pa i duže do 2 sata). U sredini kuhanja dodajte malo koncentrata rajčice razmućenog s vrućom vodom da pojača okus, a na kraju kuhanja još prstohvat-dva smeđeg šećera.
7. Poslužite uz pire-krumpir ili slani krumpir s maslacem i peršinom.
Izdvojeno
-
Pripremite svoje plesne cipele jer italo disco ponovno preuzima Nigdjezemsku! Nakon nekoliko mjeseci pauze, evo ih s još jednom večeri prepunom plesnih numera i zaraznih ritmova.
-
Volite dizajn interijera i rado isprobavate nove stvari? Imamo za vas zanimljiv savjet koji će vas sigurno zainteresirati i, što je najvažnije, donijeti vašem domu neobičan izgled.
-
U sklopu "Tjedna planina" Ivan Ðogić je održao zanimljivo i poučno predavanje o ekspediciji po najvišim svjetskim dinama i seobi s nomadima Bahtijari.
-
Tijekom listopada i studenog 2024. oslikane su tri trafostanice u Zagrebu. Murale su izveli: Mia Matijević Akrap, Alba Miočev i Goran Rakić
Reci što misliš!