Lifestyle

zdravlje

Što se događa s vašim tijelom kad jedete ananas?

Što se događa s vašim tijelom kad jedete ananas?
Pixabay

Ananas je slatko, mekano voće, omiljeni sastojak voćnih salata, ali i nekih pizza. No, možda niste znali da je pun vitamina i jako zdrav.

“Ananas je sjajan izvor vitamina C i nije bogat kalorijama. Zato i je odličan izvor vitamina i minerala, ali i vlakana koji doprinose sitosti i kontroli težine”, kaže nutricionistkinja Keri Gans.

Volite li ananas, možda će vas iznenaditi kako zapravo utječe na vaše tijelo. Neke su posljedice jako pozitivne, no u nekim slučajevima ima i negativan utjecaj, evo kako:

1. Blagotvoran je za upalnu bolest crijeva

Enzim bromelain, sadržan u ananasu, igra važnu ulogu u protuupalnim procesima. Stručnjaci su u jednoj studiji otkrili slabije indikatore upale kod osoba koje su jele ananas nego kod onih koji nisu.

2. Može uzrokovati svrab, osip i oticanje

Ovo se najčešće događa kod osoba koje imaju alergiju na ananas, koja pak može biti različitog intenziteta. Ananas je prirodan izvor lateksa pa ako imate alergiju na lateks, ne biste trebali jesti ni ananas.

3. Smanjuje upale

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, koji imaju protuupalna svojstva, pomaže i umanjuje bolove u zglobovima kod osoba s osteoartritisom, podiže imunitet i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

4. Može uzrokovati povraćanje i proljev

Premda ovo nikako nisu uobičajene reakcije, neki su ljudi osjetljivi na bromelain i kod njih može uzrokovati proljev i povraćanje. Isto se može dogoditi kod pretjerane konzumacije ananasa, no razlozi nisu poznati.

5. Izaziva osjetljivost u ustima

Opet zahvaljujući enzimu bromelainu, koji vrši razgradnju nekih proteina, uzrkuje osjećaj peckanja ili osjetljivosti u ustima. Premda je taj osjećaj posve uobičajen, ako vam smeta, ananas možete prokuhati prije konzumacije i izbjeći ovu nuspojavu.

6. Poboljšava zdravlje kostiju

Ananas je važan izvor mangana koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju.

7. Ublažava bolove

Bromelain sadrži protuupalna svojstva kojima se ublažava bol i oticanje kod opeklina, bolova zglobova i drugih upalnih procesa.

8. Snižava krvni tlak

Ovaj enzim još usporava začepljenje krvnih žila te povećava proizvodnju crvenih i bijelih krvnih zrnaca što svakako doprinosi boljem protoku krvi.

9. Može uzrokovati krvarenje

Bromelain sunkcinira i protiv zgrušavanja krvi te je razrjeđuje. To kod nekih ljudi može uzrokovati pretjerano krvarenje, piše EatThis.


Reci što misliš!