Lifestyle

#fitness

Istraživanje pokazalo da redovito vježbanje smanjuje vjerojatnost pojave tjeskobe

Istraživanje pokazalo da redovito vježbanje smanjuje vjerojatnost pojave tjeskobe
Pexels

Aktivan životni stil povezuje se sa 62 posto manjim rizikom od dijagnoze tjeskobnog poremećaja među muškarcima i ženama, pokazala je studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychiatry 10. rujna.

Iako je poznato da vježbanje smanjuje rizik od bolesti, povećava aerobnu kondiciju i poboljšava san, spoznaju i mentalno zdravlje, istraživači kažu da je utjecaj intenziteta vježbe i razine kondicije na razvoj tjeskobnih poremećaja dosad bio nepoznat.

Stoga su proučili podatke 197.685 skijaša koji su sudjelovali u utrkama skijaškog trčanja na duge staze i usporedili ih s podacima onih koji nisu.

Istraživači su iz Švedskog nacionalnog registra pacijenata izvukli podatke o psihijatrijskim i drugim dijagnozama i isključili pojedince s teškim bolestima, koji su u nemogućnosti baviti se tjelesnom aktivnošću.

"Otkrili smo da je tjelesno aktivan način života (skijanje) povezan s oko 60 posto manjim rizikom od razvoja tjeskobnih poremećaja u usporedbi s pojedincima iz opće populacije. Naša promatračka studija pratila je gotovo 400.000 pojedinaca do 21 godine", navodi se u studiji.

Prema Američkom udruženju za tjeskobu i depresiju, tjeskobni poremećaji pogađaju 40 milijuna odraslih osoba u SAD-u (18.1 posto stanovništva) svake godine, a ovim poremećajima je zahvaćeno 10 posto globalne populacije.

Treba napomenuti da su autori studije izvijestili o dvostruko povećanom riziku od razvoja tjeskobnog poremećaja među bržim skijašicama, u odnosu na sporije skijašice, što je fenomen koji nije viđen među muškarcima.

"Važno je znati da je kumulativna učestalost tjeskobnih poremećaja među ženama koje se bave skijaškim trčanjem još uvijek niža od onih iz opće populacije koje uopće nisu aktivne", dodaju istraživači, koji namjeravaju ovoj temi posvetiti daljnja istraživanja i doći do još boljih spoznaja.

​​

Reci što misliš!