Lifestyle

#fitness

Šest znakova koji govore da ste pretjerali s treningom

Šest znakova koji govore da ste pretjerali s treningom

Prekomjerno treniranje može naškoditi vašem kondicijskom napretku i povećati rizik od ozljeda, posebno ako ste početnik u fitnessu, kaže svjetski rekorder u powerliftingu Chris Duffin za Insider.

Nedostatak napretka, problemi s raspoloženjem ili spavanjem te uporna bol samo su neki od signala da previše vježbate i da je vrijeme da usporite ili promijenite rutinu.

Naporno vježbate, ali nema pomaka

Kad prestanete vidjeti napredak, jasno je da ste pretjerali. Ako provodite sate u teretani, a nema poboljšanja, svojim mišićima ne pružate odgovarajući odmor kako bi mogli jačati.

Ne možete dovršiti vježbu ili dizati istu težinu kao prije

Ako ne slušate svoje tijelo, mogli biste početi gubiti na teško stečenoj snazi. Duffin kaže da pretreniranost može uzrokovati umor u mišićima do te mjere da postanete previše iscrpljeni da biste dovršili vježbu. Vrijeme je da smanjite težinu ili broj setova.

Pogoršalo vam se raspoloženje ili kvaliteta sna

Nedostatak napretka u teretani može biti frustrirajući, a loše raspoloženje je također znak iscrpljenosti. Ako gubite san jer noću osjećate bol vrijeme je za pauzu, kaže Duffin.

Vaš raspon pokreta ili forma se pogoršavaju

Još jedan pokazatelj izgaranja je ako bol ili umor ograničavaju vašu pokretljivost. Naprimjer, možda ne možete čučnuti duboko kao prije ili pravilno držati uteg.

Trebate istezanje, masažu ili pjenasti valjak da prebrodite bol

Pjenasti valjak, vježbe istezanja i masaže su nužni ako redovito trenirate. Iako pomažu u oporavku i prevenciji ozljeda, ne bi vam trebali biti potrebni da trenirate bez boli, ističe Duffin.

Osjećate bol ili imate ozljede koje ne prolaze

Dugotrajna bol znak je pretreniranosti i ne biste je trebali zanemariti. Ako ste pretjerali, smanjite intenzitet dok se ne oporavite. Ako imate ozljedu ili ozbiljno ograničen raspon pokreta, možda bi bilo najbolje da potpuno prekinete trening. Nakon odmora od vježbanja, važno je postupno se vraćati kako biste smanjili rizik od ponovnog ozljeđivanja, zaključio je Duffin.


Reci što misliš!