Lifestyle

#zdravlje

Kada su bolne menstruacije razlog za zabrinutost i posjet doktoru?

Kada su bolne menstruacije razlog za zabrinutost i posjet doktoru?
Thinkstock

Bol je dio menstrualnog ciklusa i sasvim je normalna, no u kojem trenutku biste trebali posjetiti liječnika? Bol u vrijeme krvarenja varira među ženama i dok neke uopće neće ništa osjetiti, drugima je to prava agonija.

Dr. Sarah Jarvis rekla je za The Sun da je problem s bolnim mjesečnicama u tome što je bol subjektivna i ne može se napraviti test za mjerenje boli.

''Većina žena zna da su mjesečnice bolne i možda ne žele gnjaviti liječnika jer ne shvaćaju da postoji nešto što bi moglo biti abnormalno'', kaže Jarvis.

Srećom, postoje mnoge metode ublažavanja grčeva koji dolaze s menstruacijom. Standardne strategije su bezreceptni lijekovi protiv boli i stavljanje termofora na trbuh, no ponekad ni to ne pomaže, što bi mogao biti znak upozorenja.

Kada biste se trebale posavjetovati s liječnikom?

''U osnovi, ako su vaše menstruacije bolne toliko da utječu na vaš život, a posebno ako jednostavne mjere poput držanja boce s toplom vodom na trbuhu ili lijekova protiv boli nisu dovoljne, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom'', savjetuje Jarvis.

Ako vam bol onemogućuje da radite druge stvari, morate se savjetovati s liječnikom.

''Tada očigledno postoji neko stanje koje treba ukloniti ili liječiti. Ne morate patiti'', kaže liječnica.

Medicinska stanja koja mogu biti uzrok menstrualne boli su:

  1. Endometrioza
  2. Miomi
  3. Upalna bolest zdjelice
  4. Adenomioza
  5. Policistični jajnici