Lifestyle

#zdravlje

Znate li što je atletsko stopalo i kako ga spriječiti?

Znate li što je atletsko stopalo i kako ga spriječiti?
AP

Već ste čuli upozorenja da u javnim tuševima, na bazenima ili u teretanama nosite japanke kako ne biste zaradili atletsko stopalo. Iako ovo stanje više utječe na sportaše, istina je da svatko, bez obzira na spol, dob ili razinu tjelesne aktivnosti, može postati žrtva atletskog stopala.

Što je atletsko stopalo?

Atletsko stopalo je infekcija kože i stopala, koju uzrokuju gljivice. Iako može zahvatiti bilo koji dio stopala, najčešće se javlja između prstiju, sa strane stopala ili na dnu stopala, kaže dermatologinja dr. Rajani Katta za časopis Health. Postoji i razlog zbog kojeg se ovo stanje naziva atletsko stopalo.

"Gljivica koja uzrokuje atletsko stopalo raste na toplim i vlažnim mjestima pa se često povezuje sa sportašima, koji ponekad ostaju u vlažnim, znojnim čarapama. Također, možete je skupiti kad hodate bosi u javnim svlačionicama, što je još jedan razlog zbog kojeg se povezuje sa sportašima, iako je svatko može dobiti", dodaje dr. Katta. 

Koji su simptomi atletskog stopala?

Atletsko stopalo zapravo može biti asimptomatsko stanje većinu vremena, tvrdi dermatologinja dr. Patricia Farris. 

"Kad je infekcija na dnu stopala, koža se ljušti, što dovodi do toga da su mnogi u zabludi i misle da su im stopala suha", pojasnila je.

Kad se simptomi ipak pojave, najčešći su crvenilo, svrab i osip duž stopala ili među prstima. U teškim slučajevima može doći i do pucanja kože. 

Kako se liječi atletsko stopalo?

Atletsko stopalo najčešće se liječi bezreceptnim lijekovima i sredstvima, kao što su puderi, losioni, sprejevi i masti. U težim slučajevima ipak će liječnik morati prepisati jači lijek. Liječnici apeliraju na ljude da se prije početka liječenja uvijek posavjetuju sa stručnjakom jer se atletsko stopalo može ponašati poput nekih drugih stanja kao što su ekcemi ili dermatitis. Uz to, ako imate dijabetes, gljivične infekcije ponekad duže traju i teže ih je liječiti. U rijetkim slučajevima, kad atletsko stopalo uzrokuje pucanje kože, situacija se može zakomplicirati jer bakterije mogu ući pod kožu i potaknuti ozbiljnu bakterijsku infekciju kože koja se može proširiti na druge dijelove tijela, primjerice prepone. Gljivice na stopalima mogu zahvatiti i nokte, a njih je teže liječiti i zahtijevaju oralne antigljivične lijekove.

Kako spriječiti atletsko stopalo?

Ako vježbate, obavezno presvucite vlažne znojne čarape, a prilikom tuširanja u teretani ili svlačionici nosite japanke. Pažljivo osušite noge nakon svakog tuširanja.

"Ljudi koji imaju znojna stopala skloni su učestalom ponavljanju atletskog stopala", kaže dr. Farris.

Savjetuje da birate otvorenije i prozračnije cipele, a stare bacite jer su možda zaražene. U cipele, kaže, možete posipati antigljivični prah koji umanjuje šanse za ponovnu infekciju.