recept
Tikvice i patlidžan u marinadi
Ljetni specijalitet iz toskanske kuhinje.
Sastojci:
(za 4 osobe)
– 400 g patlidžana
– 500 g tikvica
– 100 ml mješavine maslinovog i suncokretovog ulja
– 4 češnja češnjaka
– svjež bosiljak
– sol
Marinada:
– 200 ml vinskog octa
– 150 ml vode
– 2 male crvene papričice
– 1 žlica vegete
Priprema:
Tikvice i patlidžan očistite i nasjecite na kolutove debljine 0,5 centimetara. Posolite ih, ali patlidžane nešto ranije, da bi sol iz njega izvukla gorak ukus. Zatim ih dobro osušite.
Češnjak nasjecite na tanke listiće, a papričicu na kolutiće.
Na nauljeni pleh složite tikvice i patlidžan u jednom sloju, po površini ih malo nauljite i pecite ih u rerni na 220 stupnjeva oko 15 minuta.
Pečeni patlidžan i tikvice složite u posudu, a svaki red posipajte listićima češnjaka.
Ocat, vodu, papričicu i začine prokuhajte i vruće prelijte preko povrća. Pospite listićima svježeg bosiljka i pokriveno ostavite da odstoji preko noći.
Marinirani patlidžan i tikvice možete poslužiti kao samostalan obrok uz dodatak mozzarelle ili kao prilog uz razna jela, naročito mesa s roštilja.
Izdvojeno
-
Zadar je u 21. kolu poražen u Beogradu. Domaćin Crvena zvezda bio je bolji s rezultatom 87:76
-
Drugim riječima, nedostatak sna je loš, a čak i bez podvrgavanja ekstremima budnosti danima bez prekida, produljena razdoblja bez preporučenih 7-8 sati noću mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
-
Novi "personalizirani" online alat koji predviđa najučinkovitije lijekove za pojedinačne pacijente s dijabetesom tipa 2 mogao bi koristiti milijunima ljudi s tim stanjem, kažu istraživači.
-
Tri dana bez sna, a čovjek obično ne može jasno govoriti niti normalno hodati. Dodajte još dva dana i on ili ona će vjerojatno halucinirati i biti na rubu mentalnog sloma.
Reci što misliš!