Lifestyle

Jedini recept za prženu rižu kojega trebate u svojoj kuharici

Jedini recept za prženu rižu kojega trebate u svojoj kuharici
www.pixabay.com

Pržena riža poznatija pod nazivom fried rice, jednostavno je jelo koje se može poslužiti kao prilog ili glavno jelo, a priprema se od ostatak riže. Vrlo je bitno koristiti rižu od dan prije koja je suha i razdvojenih zrna, a ne svježe kuhanu. Uz rižu glavni sastojak u ovom jelo je i povrće uz umak od soje i kamenica.

Sastojci

Broj porcija
6
3 žlice maslaca
2 jaja
2 mrkve narezane na kockice
1 glavica luka narezanog na kockice
70 g smrznutog graška
3 češnja protisnutog češnjaka
Sol po ukusu
Papar po ukusu
1 kg kuhane i ohlađene riže
4 komada mladog luka narezanog na kolutove
4 žlice soja umaka
2 žlice umaka od kamenica (po želji)
½ žličice sezamovog ulja

Priprema

Pecite

Na tavi, na srednje jakoj vatri, rastopite ½ žlice maslaca. U posebnoj posudi umutite jaja i izlijte u tavu, te ih pecite, povremeno miješajući, dok ne dobijete kajganu. Gotova jaja prebacite na tanjur. 

Pirjajte

U tavu, na srednje jaku vatru, dodajte 1 žlicu maslaca i pričekajte da se rastopi, a zatim dodajte nasjeckanu mrkvu, luk, grašak i češnjak. Začinite sa soli i paprom po ukusu i pirjajte otprilike 5 minuta ili dok mrkva i luk ne omekšaju. 

Promiješajte

Pojačajte vatru, dodajte ostatak maslaca i miješajte dok se ne rastopi. Ubacite skuhanu i ohlađenu rižu, 3 komada nasjeckanog mladog luka, umak od soje i od kamenica, ako ga koristite, te sve sastojke dobro promiješajte. 

Pržite

Pržite još otprilike 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješajte i jaja pa sklonite s vatre. 

Prelijte uljem

Rižu i povrće prelijte uljem od sezama i još jednom sve dobro promiješajte. 

Poslužite!

Poslužite u manje zdjelice, po ukusu prelijte soja umakom, te pospite s još malo nasjeckanog mladog luka.


Reci što misliš!