Lifestyle

#ljubimci

Istraživanje pokazalo da psi znaju kad im lažete

Istraživanje pokazalo da psi znaju kad im lažete
Bojan Bogdanić

Istraživači sa Sveučilišta u Beču nedavno su proveli istraživanje s 260 pasa i proučavali njihovu sposobnost da prepoznaju govore li im ljudi istinu ili ne.

Magazin People piše da su došli do zaključka kako psi shvaćaju da im vlasnici često lažu. U studiji koja je objavljena u zborniku radova Proceedings of the Royal Society B navodi se kako su psi puno pametniji nego što smo to mislili.

"Mislili smo da će se psi ponašati kao djeca mlađa od pet godina, ali sada shvaćamo da mogu razumjeti kada ih netko vara. Možda misle: 'Ova osoba ima isto znanje kao ja pa mi daje pogrešne upute.' Moguće je da misle da ih namjerno zavaravamo", rekao je koautor studije Ludwig Huber za strane medije. 

U istraživanju su koristili hranu i navodili pse na mjesta gdje se hrana nalazi. Najprije su krenuli s time da osoba koju pas poznaje njemu kaže: "Vidi, ovo je dobro, ovo je jako dobro." Kada bi psi slijedili ljudski savjet i otišli do zdjele gdje se nalazila hrana, bili bi nagrađeni poslasticom. 

Potom su osobe koje psima nisu poznate sugerirale gdje se nalazi zdjela s poslasticom, ali bi namjerno pokazale na krivu. Neki psi su poslušali i birali posudu bez poslastice, no mnogi su ignorirali što im nepoznata osoba kaže i odabrali posudicu u kojoj su sami vidjeli da se poslastica nalazi.

Istraživači zaključuju da je zanimljivo da je naposljetku bilo dvije trećine pasa koji su ignorirali ljude kada su im pokazivali na pogrešnu posudicu. To ih je uputilo na zaključak da su psi znali kada im netko laže.