kulinarski savjeti
Trik od 50 lipa za najhrskavije krumpire iz pećnice koji uspijevaju svaki put
Savršeno pečeni krumpiri iz pećnice izvor su mnogih kulinarskih frustracija. Većina želi hrskave krumpire s mekom unutrašnjošću koji krckaju pod zubima, a potom se rastope u ustima. No to nije lako postići. Ipak, postoje dvije stvari koji vam u tomu mogu pomoći.
1. Uvijek narežite krumpir na otprilike jednake dijelove kako bi se termički obradili u isto vrijeme.
2. Nemojte pretrpavati lim za pečenje krumpirom jer se svi komadi neće dobro ispeći.
Također, poželjno je skuhati krumpir dopola prije nego što ga
stavite u pećnicu.
Profesionalni kuhari tvrde da će krumpiri biti hrskaviji ako ih
prvo djelomično skuhate u alkalnoj vodi, točnije u vodi u koju
ste dodali žlicu sode bikarbone.
Što trebate napraviti?
Očistite, ogulite i narežite krumpir na kocke iste veličine. Stavite ih u zagrijanu vodu u loncu koju ste posolili i kojoj ste dodali jednu žlicu sode bikarbone odnosno oko 4 grama. Jedna žlica sode bikarbone dovoljna je za dvije litre vode i dva kilograma krumpira.
Kada voda zakuha, kuhajte krumpire oko desetak minuta. Krumpir neće biti skuhan do kraja, ali nožem ćete moći djelomično proći kroz površinu tog gomoljastog ploda.
Dok se krumpir kuha, u drugom loncu zagrijte željenu masnoću sa začinskim biljem. Na niskoj temperaturi zagrijte biljno ulje, pačju ili svinjsku mast te dodajte grančice ružmarina, nekoliko češnjeva češnjaka i nešto papra, piše Punkufer.
Pustite da začini otpuste svoju aromu u masnoću. Kada ste zadovoljni okusom, procijedite začine iz ulja i stavite ga sa strane.
Kad je krumpir dopola kuhan, ocijedite ga dobro od vode, pomiješajte s aromatiziranim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
Pecite ih oko sat vremena, odnosno dok ne postanu hrskavi. Na pola pečenja ih protresite i okrenite u pećnici. Dobar tek!
Izdvojeno
-
Učenici OŠ Voštarnica su se, kao i svake godine, posebno potrudili i izradili ukrase za božićnu jelku koju su na dan sv. Lucije došli okititi sa svojim nastavnicama.
-
Na pozornici su se izredali izvođači različitih dobnih skupina i glazbenih stilova i tako ukazali na osobitosti vlastitih kultura, ali i na doprinos glazbe u stvaranju zajedništva i poticanju što kvalitetnije integracije.
-
Stručnjaci iz KAYAK-a anketirali su ljude diljem Ujedinjenog Kraljevstva kako bi ustanovili koje poklone smatraju najgorima i ne žele ih dobiti za Božić.
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
Reci što misliš!