dobro je znati
Ovo su greške koje svi rade kad pripremaju jelo unaprijed
Pripremanje jela unaprijed je zadnjih nekoliko godina sve omiljenije. Ali, pripreme obroka mogu vrlo brzo poći po krivu. Pogledaj koje su najveće pogreške pri tome!
1. Pripremiti previše
Na bezbrojnim fotografijama i blogovima se čini kao kako treba pripremiti bezbrojne posude s različitim jelima. Ručak, večeru i najbolje još neke grickalice. Zato to može, osobito za početnike, brzo postati previše. Nemaš na kraju dovoljno vremena ili kasno navečer shvatiš da je jelo spravljeno do pola i spremiš ga u hladnjak. Suzdrži se i kontroliraj kad kreneš spravljati jelo dan ranije. Izaberi najviše jedan do dva obroka te polako povećavaj količinu. U početku možeš spravljati dva puta tjedno jela, umjesto sve u nedjelju ili dan za danom.
2. Nemaš vremenski plan
Za dobro spravljanje jela unaprijed obavezan je pravi vremenski plan. Od odabira recepta pa do slaganja tjednog menija te sve do kupovine i kuhanja - treba biti točno određeno kada će se što događati. Inače dolazi do stresa i pritiska. Dakle, svakako barem dva dana prije spravljanja treba imati točno određen plan za spravljanje jela unaprijed.
3. Pogrešno skladištenje jela
Jela koja se sprave dan ili više ranije, treba spremiti u zrakonepropusne posude (najbolje tuppeware). Aluminijska folija, lonci s poklopcem ili prozirna folija nisu alternativa. Jelo će se brzo pokvariti te ćeš ga morati baciti. Osim toga, trebaš imati odvojene posude za različita jela i dodatke. Tekući umaci za salatu ili umak od pečenja obavezno trebaju biti odvojeni od salate, riže, mesa i sl. Inače će jelo upiti preko dana umak te će postati gnjecavo. Dakle, najbolje je umak staviti na jelo netom prije nego što ćeš ga jesti.
4. Previše komplicirana jela
Za početnike je bolje držati se dalje od kompliciranih i složenih jela. Već i za pripremanje jednostavnih jela potrebno je relativno puno vremena koje nikada ne smiješ podcijeniti. Kad se odlučiš za jelo koje treba puno namirnica te se dugo treba pripremati, nepotrebno ćeš utrošiti gomilu vremena. Dakle, radije odaberi jednostavne recepte poput kaša, jednostavnog umaka s tjesteninom ili povrća iz pećnice.
Savjeti za recepte
Želiš pripremiti jelo unaprijed? Onda kreni s jednostavnim jelima
za tjedan dana. Na primjer, kako bi bilo sa špagetima bolognese?
Napravi jednostavno veliki lonac umaka bolognese kojeg možeš
jesti cijeli tjedan. Previše dosadno? U međuvremenu kombiniraj
umak za tjesteninu s tortellinima ili napravi lazanje s ostatkom
umaka. Riba ili meso s prilozima poput riže, brokule, salate ili
povrća iz pećnice i krumpira također su sjajna ideja za
početak.
Pročitajte više
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!