Lifestyle

preslatko

Pseća patrola prati djecu u školu u jednoj tokijskoj četvrti

Pseća patrola prati djecu u školu u jednoj tokijskoj četvrti
Pixabay

Dvanaestgodišnja Yurika Igarashi može računati na vjernog pratitelja i tjelohranitelja na putu do škole u Tokiju, jer prati je pudlica Sakura, članica pseće patrole koja je ime dobila po animiranoj seriji za djecu (Paw Patrol).

Inicijativu za takvu akciju dali su vlasnici pasa iz te gradske četvrti, ponajprije zato da bi se stanovnici međusobno zbližili, a i stoga da im psi pruže osjećaj sigurnosti.

"Naravno da je zabavno prošetati se s psom, ali osjećam i da  me on štiti", kaže Jurika.

Sakura je tek jedan od članova lokalne patrole "Wan Wan" (što na japanskom znači "vau vau"). Slične patrole postoje i drugdje u Japanu no ova je jedna od najstarijih.

Akciju su pokrenuli volonteri, uglavnom privatni vlasnici pasa koji i sami sudjeluju u šetnji kada za to imaju vremena, a psi, da ne bi bilo zabune, nose šal u prepoznatljivoj zelenoj boji. 

Većinom su vlasnici pasa ujedno i roditelji školaraca, a ima i onih koji sudjeluju u šetnji samo kao stanovnici.

"Ta aktivnost nam pomaže da se bolje upoznamo i postanemo bolji susjedi", objašnjava Michiko Takeuchi, majka jednog školarca i vlasnica psa Kojiro, križanca maltezera i pudla.

Kako djeca svaki dan idu istim putem u školu i natrag, patrola, kako ljudska i pseća uočava ako nešto nije u redu. 

Tako je jednog dana "ljudski član patrole otkrio da nešto nije u redu u stanu starije osobe koja je živjela sama, jer je vidio da je svjetlo bilo upaljeno iako je bilo jutro" i poslije se otkrilo da je ta osoba umrla.

Japan se smatra jednom od najsigurnijih država na svijetu. Međutim, slabe socijalne veze stvarnost su velikih japanskih gradova, posebno za starije stanovništvo u toj zemlji demografskog pada i ubranog starenja populacije.


Reci što misliš!