Lifestyle

zdravlje

Znate li što je kaskara? Nešto između čaja i kave, a ima i zdravstvene benefite

Znate li što je kaskara? Nešto između čaja i kave, a ima i zdravstvene benefite

Kaskara, što na španjolskom znači kora, je sušena kora ploda kave. Pretežno se pije u zemljama koje uzgajaju kavu, između ostalog u Boliviji, Etiopiji i Jemenu

Iako je sirovina za kaskaru dio bobice kave, piće okusom uopće ne upućuje na kavu. Zrna kave dozrijevaju u mekanim bobicama zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju crveniti. Sirova kava u njenom omotaču naziva se 'kavina trešnja'.

- Unutar bobice smještena s dva zrna. Zrna su obavijena mekanom sluzavom pulpom iz koje uzimaju hranu potrebnu za razvoj. Cijeli plod obavijen je vanjskom, čvrstom kožnatom opnom. Od vanjske kože napravljena je kaskara - objasnio je Tom Saxon, osnivač i voditelj kave u Batch Coffeeu. 

Iako se oguljena ljuska često pretvara u kompost, mnogi je farmeri također sakupljaju, suše na suncu i pakiraju u kaskaru kojoj, prema stručnjaku za kavu Jenu Stoneu, treba nekoliko mjeseci da sazri jei izgleda tamnocrveno kad je spremna.

Je li to kava? Čaj? Ili nešto sasvim drugo?

Kaskara se nalazi negdje na raskrižju između kave i čaja. Ona zapravo potječe od biljke Coffea iz porodice broćeva, a ne čajevca, pa se ne može uvrstiti u kategoriju čaja. Ne može se smatrati ni biljnim čajem, jer je bliža voću. Zapravo, najbliže bi se mogla okarakterizirati kao neka vrsta voćnog čaja.

Kakav ima okus?

Kaskara se često opisuje kao piće slatkog, voćnog okusa s notama šipka, hibiskusa, trešnje, manga. Ima uravnotežen okus, ali ipak nudi note oštre kiselosti - ipak dolazi iz zrna kave.

Koliko kofeina sadrži šalica kaskare?

Kao što je dokazano istraživanjem koje su proveli Square Mile Roasters, sadržaj kofeina u šalici kaskare otprilike je petina onog u običnoj šalici kave. Čak u najjače spravljenom napitku Kaskare sadržaj kofeina nije prešao 111,4 mg / l, u odnosu na široki raspon kofeina u kavi koji se može kretati, ovisno o vrsti kave i načinu priprave, u rasponu od 400 do 800 mg / l.

Zdravstvene prednosti kaskare

Kaskara se može pohvaliti s puno antioksidansa, uglavnom polifenola. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj u časopisu 'Oxidative Medicine and Cellular Longevity' prehrana bogata biljnim polifenolima nudi zaštitu protiv razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti. Redovito pijenje ovog napitka može biti korisno, piše HuffPost.


Reci što misliš!