Lifestyle

#kina

Dobre vijesti iz Kine, divovske pande više nisu na listi ugroženih životinja

Dobre vijesti iz Kine, divovske pande više nisu na listi ugroženih životinja

Divovske pande više nisu na listi ugroženih životinja, ali su i dalje ranjive, objavile su kineske vlasti. Klasifikacija je promijenjena jer je njihov broj u divljini dosegao 1.800 jedinki.

Stručnjaci kažu da je Kina uspjela spasiti pande od izumiranja zahvaljujući proširenju njihovih staništa. Posljednja promjena u klasifikaciji “odražava unaprijeđene uvjete života i napore Kine održavanju integriranih staništa”, rekao je ministar ekologije Cui Shuhong. Nova klasifikacija dolazi godinama nakon što je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) već uklonila životinju s popisa ugroženih vrsta i ponovno je označila kao “ranjivu” 2016. godine.

Kineski dužnosnici nisu se slagali s tom odlukom te su isticali da bi to ljude moglo dovesti u zabludu. No, ovotjedna promjenjena klasifikacija oduševila je korisnike društvenih mreža u Kini. Stručnjaci su kazali kako je uspjeh uglavnom rezultat napora da na obnovi i ponovno naseli šume bambusa. Bambus čini oko 99% prehrane divovskih pandi, a bez njega bi vjerojatno umrle od gladi.

Broj jedinki pokušao se povećati i kroz zoološke vrtove metodama uzgoja u zatočeništvu, prenosi BBC.

​​​​​​​

Reci što misliš!