Lifestyle

#kužina

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s lima za pečenje?

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s lima za pečenje?
Ilustracija

Uz pomoć dva sastojka koje svi imamo kod kuće, tepsija će biti čista i sjajna, a mrlje će zauvijek nestati!

Bez obzira na to koliko čvrsto ribaš tepsiju, postoje neke mrlje koje jednostavno ne možeš ukloniti deterdžentom i vodom. Dobra je vijest da postoji jednostavno i pristupačno rješenje, koje se vrlo vjerojatno već nalazi u tvojoj smočnici!

Najučinkovitija sredstva protiv tvrdokornih tragova zagaranja su soda bikarbona i ocat, piše Bon Appetit.  

Za početak pomiješaj ½ šalice sode bikarbone i ½ šalice bijelog octa s vrućom vodom. Pripremljenu smjesu stavi u tepsiju, a zatim ju ostavi da se namače 30 minuta do sat vremena prije nego što ju očistiš spužvicom za pranje suđa.  Ako imaš dovoljno vremena, tekućinu je najbolje ostaviti u tepsiji preko noći.

Smjesa će preko noći razmekšati zagorene tragove pa će ti za ribanje trebati manje vremena i snage. Nakon čišćenja tepsiju operi klasičnim deterdžentom i vodom, a zatim ju odmah dobro osuši kako bi spriječila stvaranje hrđe. Također, ocat nije odlično sredstvo samo za čišćenje tepsija.

Tvrdokorne mrlje na rubovima tava (od nehrđajućeg čelika) također možeš ukloniti pomoću ovog trika s octom. U tavi prokuhaj nekoliko šalica vode s ½ šalice octa nekoliko minuta, a potom ju operi na uobičajeni način.   Jednom kada ih očistiš s pomoću octa i sode bikarbone, tepsije će izgledati kao nove. Kako bi spriječila ponovno nakupljanja taloga, prilikom pečenja koristi papir za pečenje ili aluminijsku foliju.  

 


Reci što misliš!