Lifestyle

nije jednostavno

Vjenčanje u doba pandemije: Praktični savjeti da si skratite muke

Vjenčanje u doba pandemije: Praktični savjeti da si skratite muke

Neponovljiva lokacija, posebno skrojeni haljina i odijelo i lista gostiju od najmanje 150 ljudi, nešto je što se u pandemiji teško moglo zamisliti.

Mnogi mladenci, koji su planirali vjenčanje prošle godine, morali su promijeniti planove zbog pandemije. Neki od njih su potpisivanje papira odgodili za neka bolja vremena, a neki su iskoristili ono što im je bilo na raspolaganju – uži krug obitelji ili čak samo kumovi, privatno dvorište umjesto restorana za večeru, glazbu sCD-a umjesto benda uživo.

Sa sve više cijepljenih ljudi, i opcija je nešto više, no stručnjaci i dalje upozoravaju da je sigurnost prioritet što znači da bi se za svaku organizaciju trebalo konzultirati lokalne epidemiologe i paziti na mjere.

“Dok se situacija ne poboljša, moramo pronaći inovativne načine da i dalje možemo uživati i proslaviti, ali i ostati sigurni”, rekla je dr. Ada Stewart, obiteljska liječnica, za CNN.

Vjenčanje u doba pandemije

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje preporučuju izbjegavanje velikih okupljanja, neovisno o statusu cijepljenja. Koronavirus se širi kad zaražena osoba iskašljava, kiše ili govorom prenosi zaražene čestice koje onda druga osoba udiše, a ako se radi o zatvorenom prostoru, virus se akumulira i širi zrakom. Zaraziti se možemo i preko kontaminiranih površina, no to je vrlo rijetko.

Međutim, zbog svega toga, vjenčanja se još uvijek smatraju visokorizična. Puno ljudi na jednom mjestu, koji pričaju, smiju se, jedu, piju, plešu, možda se i grle, sve to stvara idealnu klimu za širenje virusa.

Vjenčanje na otvorenom

Stručnjaci ističu da je prijenos zaraze na otvorenom vrlo malen pa vjenčanja na otvorenom ne predstavljaju velik rizik, čak i ako se ne zna jesu li gosti cijepljeni ili nisu.

Evo nekoliko ideja za vjenčanje na otvorenom:

  • Organizirajte druženje u dvorištu kuće.
  • Iskoristite ukrase koje imate.
  • Vjenčanje možete prenositi putem interneta za sve one koje niste mogli pozvati.
  • Izbjegnite zajedničko fotografiranje.
  • Izbjegnite bacanje buketa.

Vjenčanje na zatvorenom

Vjenčanja u zatvorenim prostorima još uvijek predstavljaju veći rizik, no i vi možete učiniti puno kako biste ga minimalizirali i druženje učinili što sigurnijim.

Evo nekoliko ideja za vjenčanje na zatvorenom:

  • Tražite potvrdu o cijepljenju. (Ako su svi cijepljeni, restrikcije ne moraju biti stroge.)
  • Pobrinite se da osobe iz različitih kućanstava budu stolovima udaljene barem dva metra.
  • Potražite prostor s kvalitetnom ventilacijom. Kvalitetnijoj ventilaciji pridonijet će visoki stropovi i veliki prozori.
  • Ne planirajte više od 50 gostiju.
  • Izbjegavajte švedski stol.
  • Skratite druženje koliko možete – duža izloženost u zatvorenom prostoru, znači i veći rizik od zaraze.
  • Izbjegnite zajedničko fotografiranje.
  • Izbjegnite bacanje buketa.
  • Osigurajte dovoljno dezinfekcijskih sredstava na stolovima.

Naravno, najbolje bi bilo kad biste mogli osigurati testiranje na mjestu događaja, no to nije lako izvesti jer još uvijek nema puno testova u širokoj upotrebi.

Neki parovi angažiraju stručnjake da im pomognu s organizacijom u covid uvjetima.

Kako god bilo, mladenci su ti koji određuju pravila, a kako bi se izbjegle nejasnoće, stručnjaci savjetuju da umjesto dosadašnjih papira i pozivnica, za pozive i upute i pravila koristite onilne servise – bilo preko stranice, maila ili nekog drugog servisa za komunikaciju.

Na koncu, s obzirom na pandemiju, očekivanja i mladenaca i gostiju treba prilagoditi pa će i rezultat biti bolji.


Reci što misliš!