za prave sladokusce
Svjetski poznati chef u Puli: Njegova najskuplja večera koštala je 25 milijuna dolara
Strast za borilačkim vještinama odvela ga je u Kinu pa je na kraju tamo izbrusio kuharski talent
Vrhunski talijanski kuhar čija su jela kušali bogati i slavni, od sada stvara u jednoj istarskoj konobi. Zapamtite ime Carmine Esposito jer ovaj kuhar svjetskog glasa u Hrvatskoj ima velike planove koje želi okruniti Michelinovom zvjezdicom.
Bilo mu je tek osam godina kada ga je otac naučio kako se pravi pizza. Strast za borilačkim vještinama odvela ga je u Kinu pa je na kraju tamo izbrusio kuharski talent. U Kolumbiji je vodio restoran hotelskog lanca Four seasons, a danas u Hrvatskoj spaja svjetske i lokalne tradicije.
„Pokušava osmisliti nove stvari, ne samo s istarskom kuhinjom, a želi koristiti svježe lokalne namirnice“, tvrdi Španjolac Daniel Medina.
To je i recept kojim želi ovu kuhinju dovesti do Michelinove zvijezde.
Kaže da mu je i dalje najvažnije učiti i razvijati talent
„Spajanje kolumbijskih tehnika s azijskima i ovim lokalnima. Kada
sve to spojite, dobivate inovativni zaokret. Plan za Ribarsku
kolibu je da budemo kao do sad, među najboljima, u nadi da će nas
netko primijetiti“, otkrio je chef Carmine Esposito.
Iz Kolumbije je stoga sa sobom poveo i svog najbližeg asistenta.
„Za mene je velik uspjeh i velika prilika biti ovdje jer rastem kao i kuhar i kao osoba“, rekao je sous-chef Juan Sebastian Rodriguez.
Od Azije do Južne Amerike Esposito je kuhao uz razvikane svjetske chefove i za brojne poznate osobe. Pod sobom je imao i do stotinu kuhara istodobno, a najskuplja večera koštala je vrtoglavih 25 milijuna dolara.
„Ono što nam je čast je zapravo raditi s imenom kao što je Carmine Esposito. Pogotovo u ovom objektu koji ima stoljetnu tradiciju i evo zaista se nadamo lijepoj suradnji na obostrano zadovoljstvo“, poručila je voditeljica restorana Elijana Koroman.
Ali priznaje Esposito, sve to ne bi nikad mogao ostvariti sam.
„Gdjegod sam bio, imao sam pokraj sebe jednu važnu osobu, a to je moja supruga. Ona je moja kritičarka, na neki način mentorica, uvijek nađe konstruktivnu kritiku“, kazao je poznati chef Esposito.
Skroman i samozatajan, unatoč silnim uspjesima, kaže da mu je kao chefu i dalje najvažnije učiti i razvijati svoj talent.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!