Lifestyle

recept

Fino i zdravo: Ove popularne grickalice potiču gubitak kilograma

Fino i zdravo: Ove popularne grickalice potiču gubitak kilograma
Shutterstock

Redovito konzumiranje orašastih plodova može pomoći da skinete višak kilograma i da održite novu kilažu.

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je dodavanje mješavine različitih orašastih plodova – koji uključuju brazilske oraščiće, indijske oraščiće, pinjole, pistacije, orahe i makadamije – u programu upravljanja težinom rezultiralo značajnim gubitkom kilograma i poboljšanjem sitosti.

Što kaže studija?

Skupina od 95 muškaraca i žena koji su imali ili prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili i bili su u dobi od 30 do 68 godina podijeljeni su u dvije skupine. Jednoj skupini je naloženo da konzumira 1,5 grama miješanih orašastih plodova, dok je drugoj rečeno da grickaju perece. Važno je napomenuti da su oba međuobroka sadržavala jednaku količinu kalorija.

Svaki je sudionik slijedio hipokaloričnu dijetu za mršavljenje, što znači da su smanjili unos kalorija za oko 500 kalorija u danu i usredotočili se na to da jedu više hrane visoke kalorijske gustoće oko tri mjeseca. Studija je završila 12-tjednim programom održavanja izokalorične težine.

Rezultat? Ispostavilo se da su obje skupine pokazale značajan gubitak kilograma u prvih 12 tjedana, međutim, pokazalo se da su oni koji su nastavili jesti orašaste plodove u dijelu studije o održavanju težine povećali razinu sitosti. Istraživači vjeruju da je to velik razlog zašto je skupina koja je jela orašaste plodove također pokazala bolje upravljanje težinom u usporedbi s grupom koja je jela perece.

Orašasti plodovi su vrlo kalorični, pa 5,5 grama može imati od 240 do 300 kalorija. Oni vam također mogu pomoći da se dulje osjećate sitijima i kao rezultat toga, spriječit će vas da pretjerate s “praznom kaloričnom hranom”, koja vas neće zasititi u danu.

Bademi su još jedna popularna vrsta orašastih plodova koji mogu pomoći u jačanju sitosti, a dijelom i u poticanju mršavljenja, kao i u promicanju održavanja težine. Nedavno istraživanje otkrilo je da se oko 20% kalorija dobivenih iz masti u bademima ne apsorbira u probavnom traktu, što znači da broj kalorija naveden na poleđini kutije badema ne znači nužno da će vaše tijelo toliko apsorbirati.

Istraživači iste studije također su otkrili da sudionici nisu udebljali unatoč tome što su unosili više masti i kalorija iz badema. Kad se orašasti plodovi uvedu kao međuobrok na dijeti s ograničenim kalorijama, mogu biti učinkovit način mršavljenja, a mogu vam pomoći i da s vremenom održavate svoju težinu, piše Eat this.


Reci što misliš!