recept
Jednostavan recept za pizzu carbonaru koji morate isprobati
Ako ste ljubitelj carbonara tjestenine, ovaj jednostavan recept sigurno će vas oduševiti. Većinu sastojaka sigurno već imate kod kuće, a pizzu možete začiniti chilli uljem gotovim za par minuta
Sastojci:
Za chili ulje (opcionalno):
- 1 i pol žličica mrvljene čili papričice
- naribani češanj češnjaka
- pola šalice maslinova ulja
- četvrtina žličice soli
Za pizzu:
- 3 šnite rezane slanine (prerezane na pola)
- tijesto za pizzu
- brašno
- šalica nasjeckane mozzarelle
- četvrtina šalice svježe naribanog parmezana
- jaje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
Za chilli ulje (opcionalno):
Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje na 2 do 3 minute. Dodajte mrvljenu čili papričicu, češnjak i sol. Pomiješajte i ostavite sa strane.
Pizza:
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i stavite lim za pečenje na sredinu. U velikoj tavi na umjerenoj vatri pecite slaninu dok ne postane malo hrskava. Ostavite je na tanjuru s papirnatim ručnikom. Razvaljajte tijesto u krug i stavite na pobrašnjenu dasku ili nešto što će vam pomoći da je prebacite na lim za pečenje.
2. Na tijesto ravnomjerno rasporedite mozzarellu i parmezan (osim na sredini gdje je predviđeno mjesto za jaje i oko 2 i pol cm na rubovima gdje će biti kora. Razbacajte prženu slaninu po cijeloj pizzi.
3. Izvadite vrući lim za pečenje iz pećnice i pažljivo prenesite pripremljenu pizzu na njega. Pecite 9 do 10 minuta, a zatim pažljivo razbijte jaje na sredini. Vratite pizzu u pećnicu na 2 do 3 minute, dok je žumanjak još tekuć. Jaje prethodno začinite solju i paprom, te na gotovu pizzu prelijte čili ulje po želji, piše Delish.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!