Lifestyle

#ljubimci

Simptomi koji ukazuju da je vaš pas alergičan na pelud

Simptomi koji ukazuju da je vaš pas alergičan na pelud
Bojan Bogdanić

Crvene oči koje svrbe i kihanje su dobro poznati simptomi alergije na pelud kod ljudi. Prema procjenama, jedna od četiri osobe će ih iskusiti, a možda ste se zapitali što je sa psima? Mogu li i oni biti alergični na pelud?

Odgovor je potvrdan. Baš poput svojih vlasnika, i psi mogu reagirati na pelud, a simptomi su slični onima koje imaju ljudi, osim što se može pojaviti i iritacija kože. Ako se vaš pas češće češe ili ima osip na šapama ili licu, možda pati od alergije. 

Svaka pasmina može biti alergična na pelud, ali neke su joj sklonije od ostalih. To su pit bul terijer, kovrčavi bišon, bokser, zlatni retriver, zapadnoškotski bijeli terijer, kern terijer, njemački ovčar, labrador, minijaturni šnaucer, koker španijel, jorkširski terijer, dalmatiner, irski seter i šnaucer.

U vrijeme peludnih alergija, ako vaš pas pati od njih, potrebno je maksimalno umanjiti njegovu izloženost alergenu. Šećite psa po pokošenoj travi, redovito ga perite i četkajte mu krzno svakodnevno, šećite u rano jutro ili kasno navečer, prebrišite psa vlažnim maramicama ili krpom nakon šetnje, mijenjajte mu posteljinu i redovito usisavajte. 

Ako možete, uvijek se posavjetujte s veterinarom oko metoda ublažavanja simptoma ili liječenja.