zdravlje
Crvena leća: Zašto je dobra, kako se priprema i ima li nuspojava
Crvena leća je mahunarka koja dobro djeluje na cijeli organizam. Dio je mnogih obroka u Aziji i Sjevernoj Africi, a može se napraviti na različite načine, dok je priprema vrlo jednostavna
Postoji više vrsta leća, a priprema crvene leće je najbrža.
Zašto je dobra crvena leća?
Leća ima puno vitamina B, magnezija, cinka, folne kiseline i
kalija, također sadrži i puno proteina te u vegetarijanskoj i
veganskoj kuhinji služi kao zamjena za meso. U 200 grama kuhane
crvene leće nalazi se 230 kalorija, 15 grama vlakana, 40 grama
ugljikohidrata, a sadrži i brojne antioksidanse i minerale.
Sadrži i polifenole koji imaju protuupalno djelovanje u tijelu, a
snižavaju i razinu šećera u krvi te smanjuje rizik od pojave
dijabetesa. Osim toga, zbog minerala koje sadrži dobra je i za
zdravlje srca i smanjuje razinu lošeg kolesterola.
Vlakna iz crvene leće pomažu u održavanju probave, sprječavaju pojavu zatvora, a jednako tako smanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti te smanjuju unos nepotrebnih kalorija.
Dakle, prednosti crvene leće su:
smanjuje razinu kolesterola
dobra je za probavu
štiti srce
snižava razinu šećera
smanjuje kolesterol
sprječava pojavu nekih bolesti
Ima li crvena leća nuspojave?
Konzumacija previše vlakana, odnosno previše crvene leće može
dovesti do zatvora i drugih probavnih problema, kao što je
nadutost. Kako bi se ovo izbjeglo, potrebno je piti puno tekućine
i ne pretjerivati s konzumacijom vlakana.
Leća sadrži povećane količine lektina, prirodnog proteina koji kada se uzima u prevelikim količinama može djelovati negativno na želudac te dolazi do bolova i neugode.
Kako jesti crvenu leću?
Ovu vrstu leće nije potrebno namakati prije konzumacije, ali se
treba dobro isprati. Može se dodati u bilo koju juhu ili varivo
ili se pak može raditi samostalno varivo od leće. Osim toga,
odlična je u kombinaciji s drugim povrćem i kao dodatak riži.
Može se koristiti i umjesto mesa u bolonjez umaku, a može se od
nje i napraviti pire ili umak.
Donosimo dva jednostavna recepta koja možete pripremiti u samo 20 minuta.
1. Gusta juha od crvene leće i mrkve
Slatkoća mrkve i poseban okus leće slažu se odlično, uz dodatak
začina. Ovo jelo bit će prava okrjepa, a uz njega meso nije
potrebno.
Potrebno je:
600 gr mrkve
140 gr leće
povrtni temeljac
125 ml mlijeka
začini koje želite (kurkuma, češnjak, kopar, čili)
Priprema:
Stavite malo maslinovog ulja u lonac te dodajte malo češnjaka. Nakon što se kratko poprži dodajte krupno naribanu mrkvu i leću te litru vruće vode u kojoj ste prethodno otopili kocku povrtnog temeljca i 125 mililitara mlijeka te začinite po želji. Pustite da proključa. Kuhajte na slabijoj vatri uz miješanje još 15 minuta, dok leća ne omekša. Nakon što je gotovo, juhu razradite štapnim mikserom dok tekstura ne bude glatka. Kod posluživanja možete dodati malo jogurta i prepržene sjemenke.
2. Pire od batata i crvene leće
Batat je slatki krumpir koji je vrlo brzo gotov, a možete ga
oplemeniti lećom kako bi dobio dodatne proteine i vlakna.
Potrebno je:
maslac
·korijander (po želji)
50 gr leće
375 gr batata
2 žlice jogurta
Zagrijte maslac u loncu te ako želite dodajte korijander i kratko
prokuhajte. Dodajte leću i sitno narezan batat i zalijte s vodom
tek toliko da pokrije namirnice. Pustite da proključa, zatim
poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 15 minuta ili
dok leća i krumpir ne omekšaju. Kada je gotovo, ocijedite i
razradite štapnim mikserom te pomiješajte jogurt.
Dakle, crvena leća je namirnica koja se vrlo brzo priprema, a bogata je brojnim mineralima, vitaminima i antioksidansima. Isto tako ima brojne prednosti za organizam, ali prevelike količine mogu uzrokovati probavne probleme.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!