Lifestyle

radite li protiv sebe

Male stvari koji vam svaki dan kradu energiju

Male stvari koji vam svaki dan kradu energiju
Dragana Gordic / Freepik

Svakodnevne obaveze ponekad nas mogu doslovce izludjeti, posebno ako niste svjesni da vam male stvari kradu energiju.

Preskačete vježbanje


Osjećate i umor pa razmišljate da će vas vježbanje 'dokrajčiti'... Razmislite još jednom. Jedna je studija na sveučilištu Georgia pokazala da vježbanje daje dodatnu energiju. Ispitanici su započeli s laganim vježbanjem od 20 minuta tri puta tjedno i nakon šest tjedana su osjećali da imaju više energije nego prije. Redovno vježbanje pomaže da vam kardiovaskularni sustav radi učinkovitije te osigurava tijelu kisik i hranjive tvari.

Voda

Nutricionistica Amy Goodson objasnila je za Texas Health Ben Hogan Sports Medicine kako je dovoljno samo dva posto nedostatka tekućine u tijelu. Lagana dehidracija lako može izazvati umor pa pripazite da pijete dovoljno vode, i to prije nego što osjetite žeđ.

Nedostatak željeza

Ako tijelu nedostaje željeza, osjećat ćete umor budući da mišićima i stanicama u tijelu prolazi manje kisika nego što bi trebalo. Prirodnim putem željezo možete dobiti iz namirnica poput govedine, grahe, tofua, jaja (uključujući žumance), tamnozelenog lisnatog povrća ili orašastih plodova. Također je bitno da uzimate i dovoljno vitamina C zbog bolje apsorpcije željeza.

Preskačete doručak

Bake su vas sigurno učile da se doručak ne smije preskakati i bile su u pravu. Čak i dok spavate, tijelo iskorištava energiju, a ako ujutro preskočite doručak, organizam nema novi pogon. Nutricionisti preporučuju cjelovite žitarice, proteine i zdrave masnoće. Odličan je primjer zobena kaša, kašasti sok s voćem, nemasno mlijeko ili tost s grčkim jogurtom.

Brza hrana

Budući da se sastoji od jednostavnih ugljikohidrata i šećera ,dat će vam energiju u trenutku kada uživate u njoj, ali vrlo brzo šećer u organizmu će pasti, a vi ćete osjetiti umor. Upravo se zato uvijek preporučuje meso i povrće uz dodatke poput integralne riže, tjestenine ili krumpira za gušt.

Čaša (ili dvije) vina uvečer

U filmovima to uvijek lijepo izgleda - velika čaša vina prije spavanja i razgovor s voljenom osobom, prijateljicama... No čaša vina prije spavanja može vam se vratiti kao bumerang nekoliko sati nakon što zaspete i probuditi vas. Doktor Allen Towfigh, direktor centra New York Neurology & Sleep Medicine, ističe da zbog toga ne biste trebali piti alkohol tri sata prije polaska u krevet.

Ispijate kave

Jutarnja kava stvarno vam može pomoći da se razbudite i nekoliko je studija pokazalo da do tri šalice kave dnevno nisu opasne. Važnije od količine koju popijete jest vrijeme u koje ju popijete. Studija objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine pokazala je da kofein može poremetiti san ako kavu popijete manje od šest sati prije no što planirate na počinak pa imajte to na umu.

Perfekcionizam

Ne pristajete ni na što manje od savršenog, a često ste izmoreni u postizanju cilja jer savršeno ne postoji. Kako kaže psihologinja Irene S. Levine za Time, nerealni ciljevi izazivaju nezadovoljstvo, a to nas umara jer trošimo previše energije i vremena na svaku stvar.

Ne znate reći 'ne'

Ljudi koji uvijek žele udovoljiti drugima često su umorni od silnih analiza i pokušaja. Još gore je to što nakon nekog vremena posljedica može biti ljutnja i zamjeranje budući da se stvara osjećaj kako druga strana uopće ne cijeni taj trud. Stoga je bitno naučiti procijeniti situacije u kojima čovjek ne mora pristati na neku obavezu ili dogovor te tako sačuvati dio energije za taj dan. Psihologinja Susan Albers, koja radi u jednoj psihološkoj klinici u Clevelandu savjetuje da za početak osoba proba sama vježbati kako će nekome reći ne, a zatim to konačno i izgovori osobi kada je potrebno.


Reci što misliš!