Lifestyle

zdravlje

Mali savjeti velikih majstora: Banane mogu pomoći pri mršavljenju

Mali savjeti velikih majstora: Banane mogu pomoći pri mršavljenju
Getty Images

Što se mršavljenja tiče, banane obično nisu prvo voće koje se preporučuje. Obično je tu bobičasto voće zbog niskog udjela ugljikohidrata i šećera i visokog udjela vlakana. Ipak, nutricionisti kažu da je to krivi pristup jer i banane mogu ubrzati mršavljenje

“Voće i povrće čine presudni dio zdrave prehrane”, kaže Edie Reads, registrirana dijetetičarka.

“Ovo je obično osnovni dio mojih razgovora, planova obroka i savjeta mojim klijentima. Ali s obzirom na pogrešne informacije o bananama presudno je znati koje voće i kada jesti”. Eat this navodi 9 načina kako banane ubrzavaju mršavljenje. 

Zelene banane poboljšavaju probavu i daju energiju

“Ako jedete banane, iako su još uvijek malo nezrele zapravo unosite odličan izvor probiotičkog škroba koji je dobar za probavu”, kaže registrirana dijetetičarka Kara Landau.

“To znači da zapravo njegujete svoja crijeva, pomažete pri sitosti i pomažete svojim stanicama da više reagiraju na inzulin. Kada vaše stanice više reagiraju na inzulin, to sprečava jedan od uobičajenih mehanizama za skladištenje masti u vašem tijelu, i umjesto toga, dulje ćete se osjećati sitima, a možda ćete čak i jesti manje tijekom sljedećeg obroka, što u konačnici podržava ukupan unos energije. “

Osjećate se sitima

“Banane su na lošem glasu zbog višeg udjela ugljikohidrata”, kaže dijetetičarka Theresa Gentile.

“Ali, banane vam zapravo mogu pomoći da smršavite ako se jedu kao dio uravnotežene prehrane. Srednja banana sadrži 3 grama ukupne dnevne količine vlakana i 0,6 grama topivih vlakana, pomažući vam da se duže osjećate sito. Nezrele banane sadrže i otporni škrob koji izbjegava probavu u crijevima pomažući u stvaranju korisnih bakterija u crijevima, što može pomoći u prevenciji pretilosti”, dodaje.

“Ova vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani pomažu nam da se dulje osjećamo sitima, što može dovesti do toga da unosimo manje ukupnih kalorija tijekom dana”, kaže Mackenzie Burgess, dijetetičarka. “Da biste pojačali ovaj efekt sitosti, pokušajte spojiti banane s proteinima poput grčkog jogurta, maslaca od kikirikija ili kajgane.”

Dovoljno su slatke da budu desert

“Banane vam mogu pomoći u mršavljenju ako ih uvrstite u svoje prehrambene navike kao dobru zamjenu za slatkiše / deserte”, kaže dijetetičar Ricci-Lee Holtz.

“Ako bananu kombinirate s izvorom proteina poput badema, maslaca od kikirikija ili čak sira, to omogućuje vašem tijelu da se osjeća sito i pomaže vašem umu da se osjeća zasićeno pružajući onu slatku zamjenu. Zamjenom desertnih poslastica izborom poput banana, može vam pomoći da izgubite kilograme pružajući svom tijelu hranjiviju hranu, za razliku od kalorijske bombe.“

Pomažu kod prejedanja

“Banane će vam pomoći da se dulje osjećate siti, čime ćete izbjeći prejedanje u dovesti do gubitka kilograma”, kaže dijetetičarka Trista Best. “Banane su pune topivih vlakana, pektina i otpornog škroba, koji smanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti nakon banane.”

“Banane imaju relativno malo kalorija, ali imaju visok udio vlakana, oko 3 grama”, kaže dijetetičarka Megan Byrd. “Vlakna pomažu u održavanju sitosti, jer ih naša tijela teško razgrađuju, pa dulje ostaju u našem probavnom traktu. To nam daje osjećaj sitosti koja pomaže obuzdati našu žudnju i sprječava nas da se prejedemo kasnije u danu”.

Pomažu kod reguliranja šećera u krvi

“Banane poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što pomaže tijelu da učinkovitije obrađuje glukozu, a time smanjuje težinu”, kaže Best. “Banane su izvrstan izvor rezistentnog škroba, koji pozitivno utječe na rezistenciju na inzulin.”

Mogu pomoći kod spavanja

“Poboljšanja spavanja mogu pomoći kod energije tijekom dana što pak rezultira kvalitetnijim treninzima”, kaže Best. “Banane sadrže melatonin, prirodnu kemikaliju odgovornu za čvrst san, i mogu pomoći u poboljšanju kvalitete spavanja.”

Prema studiji koju je objavio časopis Annals of Internal Medicine, gubitak sna može modificirati unos i potrošnju energije, što znači da smanjeno spavanje uzrokuje smanjenu stopu gubitka kilograma. Budući da banane mogu pomoći u kvaliteti vašeg sna, one mogu samo koristiti vašem snu što rezultira bržim gubitkom kilograma s vremenom.

Pomažu kod treninga

“Vaši treninzi mogu biti učinkovitiji i uzrokovati manje grčeva u mišićima”, kaže Best. “Mišićni grčevi mogu biti povezani s poremećajem ravnoteže elektrolita, posebno kalija, a banane su prepune ovog hranjivog sastojka”, dodaje.

Treninzi su važni za izgradnju mišića, a mišići su usko povezani s bržim metabolizmom – što pomaže gubitku kilograma s vremenom. Banane mogu pomoći da vaši mišići budu zdravi i sigurni te vam dati onaj poticaj energije potreban za vježbanje.

Imaju malo kalorija i puno nutrijenata

“Banana srednje veličine ima oko 100 kalorija i sadrži 3 grama vlakana”, kaže dr. Lisa Young. “Banane su pune vlakana koja vam pomažu da budete siti i stabilizirate šećer u krvi što ih čini izvrsnom hranom za mršavljenje. Također su bogate mineralima kalijem i magnezijem koji pomažu mišićima da se opuste, a možda pomažu i u spavanju.”

“Ima savršenu ravnotežu vitamina (B6 i C), vlakana, magnezija, mangana, kalija i ugljikohidrata. Broj kalorija u bananama često je razlog zbog kojeg većina banane povezuje s debljanjem. Međutim, imajte na umu da banana sadrži samo 102 kalorije, 12% preporučenog unosa kalorija”, kaže Reads. 

Sprječavaju nadutost

“Banana je izvrstan dodatak zdravoj prehrani jer ima širok raspon važnih hranjivih sastojaka i vlakana”, kaže dijetetičarka Shannon Henry. “Ne smanjuje izravno težinu, ali pomaže u sprječavanju nadutosti, kontroliranju apetita i dobra je zamjena za prerađeni šećer”, dodaje za Eat this. 


Reci što misliš!