pitanje je...
Jesmo li zbog pandemije više počeli eksperimentirati i zanimati se za kuhanje?
Gotovo 60% Europljana poboljšalo svoje kulinarske vještine tijekom posljednjih godinu dana, a pečenka, špageti carbonara te palačinke prvi izbor Europljana kada je riječ o jelima iz kućne radinosti
Pandemija koronavirusa ostavila značajan trag na kulinarske vještine Europljana - sve više vremena, stanovnici Starog kontinenta provode eksperimentirajući s receptima, a 65% ispitanika izjavljuju da se u kuhinji osjećaju samouvjereno.
Pečenka, špageti carbonara i palačinke omiljena su jela koja ispitanicima i njihovim obiteljima pomažu da lakše prebrode teško životno razdoblje.
Utjecaj društvenih medija, streaming kanala i kulinarskih emisija vidljiv je u brojci od 47% onih koji kažu da ih je takav sadržaj nadahnuo da svojim ukućanima pripreme upravo ta jela.
Osim praktičnosti, priprema jela kod kuće potaknula je Europljane i na:
-
vođenje zdravijeg načina života - 53%;
-
učenje novih vještina - 49%;
-
provođenje kvalitetnijeg vremena s voljenima - 55% ispitanih ističe da priprema i degustacija jela utječu na veću povezanost među članovima obitelji;
-
održavanje pozitivne navike okupljanja bližnjih oko stola i u budućnosti - 71%
Pored praktičnosti i učenja novih vještina, druženje s prijateljima i obitelji postaje najugodniji način provođenja slobodnog vremena, a 51% ispitanih navodi da su prošle godine, u svom domu, ugostili prijatelje, obitelj ili bližnje kada je to bilo sigurno. 22% odlučilo se za virtualno druženje za stolom, a 63% izjavljuje da će večere biti redoviti događaj u njihovim društvenim kalendarima jednom kada to bude dopušteno.
Ograničenja tijekom pandemije utjecala su i na način kupnje namirnica, a svaki treći ispitani je tijekom 2020. po prvi je put namirnice kupio online. Njih 29% izjavilo je da su više potrošili na namirnice prilikom
online kupnje zbog impulzivnosti, tj. ponude različite vrste hrane i sastojaka. Više od trećine (34%) navodi da će nastaviti kupovati namirnice putem interneta, čak i nakon ukidanja postojećih ograničenja.
Povećava se i potrošnja na hranu za zabavu, opremu za kuhanje, kuharice, pribor za pripremu hrane te dekorativne detalje - svi ovi tržišni segmenti bilježe pravi mali „bum". Uz to, Europljani više troše i na popratne artikle koji uljepšavaju druženja uz hranu - 18% ispitanih istaknulo je ulaganje u pametne zvučnike, a 20% izdvojilo kupnju prigušivača za osvjetljenje.
„U posljednjih izazovnih 12 mjeseci u cijeloj Europi svjedočimo kulinarskom procvatu u pripremi hrane kod kuće. Osnovna uloga kulinarstva unutar vlastitog doma više nije samo priprema hrane, nego i ritual zbližavanja, dijeljenja lijepih i loših momenata iz svakodnevnog života te proslava strasti sve većeg broja Europljana", rekla je Gea Kariž, voditeljica marketinga u Mastercardu. „Pružanje nezaboravnih iskustava i radost prilikom pripreme hrane postali su neprocjenjivi trenuci koje sve više dijelimo sa svojim bližnjima."
Popis najpopularnijih jela diljem Europe:
-
UK i Irska - Pečenka
-
Francuska - Palačinke
-
Italija - Špageti carbonara
-
Njemačka - Goveđa rolada
-
Španjolska - Tortilje
-
Poljska - Naleśniki
-
Rusija - Kotleti
-
Ukrajina - Boršč
-
Turska - Köfte
-
Mađarska - Palacsinta
-
Rumunjska - Mămăligă
-
Nizozemska - Stamppot
-
Portugal - Bacalhau a bras
-
Švedska - Kottbullar
-
Belgija - Frieten
-
Češka - Gulaš
-
Austrija - Bečki odrezak
-
Slovačka - Kapustnica
Izdvojeno
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
-
U subotu 14. prosinca 2024. s početkom u 14:00 sati u City Galleriji u Zadru održava se za redom 14. manifestacija projekta URBAN JAM 023 - Hip hop, a ne dop! Udruge U Pokretu IN FLUX.
Reci što misliš!