Lifestyle

#gastro

Recept za najsočniju piletinu kojem Francuskinje ne mogu odoljeti

Recept za najsočniju piletinu kojem Francuskinje ne mogu odoljeti

Volite li piletinu? A francusku kuhinju? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda za vas imamo savršen recept za coq au vin, točnije piletinu u vinu, jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela Francuske.

Ovo je zasigurno jedno od najtipičnijih jela francuske kuhinje koje možete naručiti skoro u svakoj zalogajnici diljem Francuske, ali ga jednako lako možete skuhati i kod kuće. Kako mu i samo ime govori, izvorno se radilo o pijetlu u vinu, danas se uglavnom koristi cijelo pile narezano na komade, marinirano u crnom vinu i začinima pa pirjano s povrćem, kockicama slanine i šampinjonima. U Francuskoj se tradicionalno koristi vino iz Burgundije (ali i svaka regija koristi svoje), no vi možete staviti bilo koje vino punijeg tijela, poput merlota ili shiraza.

Radi se o slasnom jelu iz jednog lonca, idealnom za veća obiteljska okupljanja ili druženja, uz koje je dovoljno skuhati krumpir na maslacu ili napraviti pire od krumpira. I nazdraviti čašom vina!

Sastojci:

1 cijelo pile narezano na komade (batak, zabatak, krilca, prsa, sve s kožom)

Za marinadu:

-  550 ml crnog vina 
- 1 veća glavica luka
- 2-3 lista lovora
- 2-3 grančice timijana
- 2-3 grančice peršina
- 2 veće mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica papra u zrnu

I dodatno:

- 250 g mesnate slanine
- 250 g šampinjona
- 500 ml mesnog temeljca
- 100 ml konjaka
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica brašna 

Priprema:

1. Cijelo pile izrežite na komade pa marinirajte 24 sata u marinadi od crnog vina, sitno sjeckanog luka i mrkve narezane na kolutiće u koju ste još dodali lovor, timijan i peršin te papar u zrnu.

2. Izvadite piletinu iz marinade i dobro ocijedite pa komade posušite papirnatim kuhinjskim ubrusima. Procijedite tekućinu i odvojite povrće iz marinade.

3. U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popecite piletinu sa svih strana dok se lijepo ne zažuti. Zalijte konjakom i flambirajte.

4. Izvadite piletinu, stavite je u zdjelu sa strane pa na istoj masnoći 5 minuta sotirajte povrće iz marinade. Dodajte žlicu brašna, promiješajte, vratite piletinu u posudu, dodajte sitno sjeckani češnjak, promiješajte pa dodajte tekućinu iz marinade i mesni temeljac, posolite i popaprite pa zakuhajte. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri najmanje 60 minuta.

5. Pola sata prije kraja kuhanja u dubljoj tavi popržite slaninu i šampinjone. Šampinjone očistite i narežite na deblje ploške (ako su manji možete ih ostaviti cijele ili prerezati po pola), slaninu narežite na kockice. U tavu stavite malo maslinova ulja pa popržite slaninu, nakon dvije minute dodajte šampinjone pa sve zajedno pržite 10 minuta uz stalno miješanje. Dodajte u lonac s piletinom i kuhajte sve zajedno još nekih 15 minuta.

6. Poslužite uz kuhani slani krumpir na maslacu ili uz pire od krumpira.
Recepti za piletinu uvijek su dobrodošli, zar ne? Podsjetite se kako napraviti savršeni pileći paprikaš, jelo na žlicu koje volimo jednako kao i gulaš. U nedostatku vremena odlično će doći i ovaj najsočniji recept za pečena pileća prsa gotova za svega pola sata.


Reci što misliš!