Lifestyle

#kućni ljubimci

Želite li razveseliti svoju mačku, kupite joj ove igračke

Želite li razveseliti svoju mačku, kupite joj ove igračke
Bojan Bogdanić

Mačke su po prirodi radoznale, društvene i vole provoditi vrijeme u igri.

Mlade mačke su posebno zaigrane i privlači ih svaki pokret. Također je dokazano da dobro socijalizirane mačke zadržavaju interes za igrom tijekom cijeloga života. Zato igračke za mačke imaju posebnu važnost i vrlo su im privlačne.

Iako su mačke naši kućni ljubimci i uvelike su promijenile svoje načine ponašanja kako bi se prilagodile životnim uvjetima, one su i dalje u duši lovci. Tijekom mačjeg djetinjstva i odrastanja njihova igra zapravo predstavlja uvježbavanje urođenih lovačkih vještina.

Već u dobi od oko 5 tjedana mačićima se mogu davati igračke, poput malih i laganih igračkica (npr. pero, loptica, mekani miševi). Na takav način će zadovoljiti svoje prirodne porive za šuljanjem, penjanjem, promatranjem, naganjanjem, zaskakivanjem, grizenjem i držanjem predmeta. Ujedno će tako ublažiti i svrbež koji se pojavljuje u usnoj šupljini rastom novih zubića.

Mlade mačke posebno privlači kretanje pa ih se često može vidjeti kako skaču za muhom ili drugim kukcem, a ako imaju mogućnosti i za manjim glodavcem, gušterom ili manjim pticama. Tako mačić izoštrava svoja osjetila i spretnost. Odličnu zabavu u tom stilu, uz puno trčanja i vrebanja, mačkama omogućuju omiljene laserske igračke.

To je njihov primarni instinkt lovca, koji je kod mužjaka još jače izražen. Osim toga, mužjaci su često vrlo grubi u igri pa grizu i grebu, a to je kad se igraju dvije mačke normalno jer oni tako treniraju za buduće lovce, ali i za moguće sukobe oko teritorija. Zajednička igra mladih mačaka uključuje i boksanje, grljenje, lizanje ili izležavanje na leđima. Na takav način ljubimci uče i stalno vježbaju lovne vještine, ali i utvrđuju društveni poredak.