Lifestyle

zdravlje s tanjura

Hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Hrana koja potiče proizvodnju kolagena
Pexels

Kolagen je primarni strukturalni protein koji se može naći u različitim veznim tkivima našeg tijela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje kože elastičnom. Ako razina kolagena u vašem tijelu postane preniska, može doći do ubrzanog starenja i nastajanja bora. Želite li povećati količinu kolagena, neka se ove namirnice češće nađu na vašem jelovniku

Losos
Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Također sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Juha od kostiju
Ona zapravo ne potiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše tijelo može odmah iskoristiti. Juha od pilećih i purećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a juha od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

Jaja
Slično kao juha od kostiju, jaja također sadrže kolagen, u žumanjku. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tijela.

Chia sjemenke
Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju i obnavljanje stanica kože da bi ona izgledala mladoliko i glatko.

Sjemenke bundeve
Bogate su cinkom i stoga, kao i losos, savršene za osobe kojima nedostaje kolagena. Pržene sjemenke su najbolje jer su bogatije hranjivim tvarima od sirovih.

Agrumi 
Velika količina vitamina C koju sadrže agrumi pomaže aminokiselinama u prozvodnji prolina, neesencijalne aminokiseline koja sudjeluje u proizvodnji kolagena.

Zeleno povrće
Sadrži klorofil, pigment koji povisuje razinu prokolagena u koži. Klorofil također štiti kožu od starenja jer ga tijelo koristi za borbu protiv slobodnih radikala i UV-zraka.

Bobičasto voće
Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže zaštititi kožu od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, te zdravu količinu vitamina C.

Avokado
Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju razine kolagena u tijelu.  Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Rajčice
Bogate su likopenom koji štiti kožu od UV zraka te potiče sintezu kolagena. Pečene rajčice sadrže visoku količinu likopena a sok od rajčice ga sadrži najviše. 

Sensa.hr


Reci što misliš!