Lifestyle

#njega

Uz ove ćete savjete postići savršen izgled stopala

Uz ove ćete savjete postići savršen izgled stopala
Thinkstock

Živciraju vas ispucale pete? Uz ove ćete savjete postići savršen izgled stopala.

Proces isušivanja kože na petama može započeti i zbog drugih zdravstvenih problema. Bright Side je izdvojio nekoliko mogućih uzroka neugodne pojave zbog koje mnogi izbjegavaju nositi laganiju obuću.

1. Debljina

Stopala su izložena težini cijelog tijela. Dodavanje suvišnih kilograma povećava pritisak na masne jastučiće u donjem dijelu stopala. Pete se uslijed težine šire kako bi uspostavile ravnotežu. Kada koži nedostaje vlaga, dolazi do pucanja.

Prije svega trebalo bi održavati poželjnu tjelesnu težinu. Ovaj problem često se javlja kod dijabetičara pa je održavanje poželjne razine šećera u krvi jedan od načina da se spriječi oštećenje kože na petama.

2. Nedostatak vitamina

Bez vitamina i minerala koža jednostavno ne može funkcionirati. Postaje suha i gubi na elastičnosti.

U prehrani koristite namirnice bogate vitaminom A, B3, C i E. Važno je jesti hranu koja je bogata cinkom i omega 3 masnim kiselinama.

3. Neodgovarajuća obuća

Pri nošenju papuča i sandala s visokim potpeticama, masnoća koja se nalazi u petama pomiče se prema vanjskim dijelovima stopala. Pucanje kože jedna je od uobičajenih posljedica. Loša kvaliteta obuće i tanak đon također stvaraju pukotine i bol u stopalima.

Trebalo bi koristiti laganu obuću koja je zatvorena sa svih strana i pruža potporu cijelom stopalu. Pažljiv odabir odgovarajućeg broja spriječit će neugodnosti.

4. Menopauza

Dame u menopauzi suočavaju se s čestim pucanjem kože, osobito na mjestima koje trpe pritisak - šake i stopala.

Kreme s estrogenom mogu ublažiti problem, ali najbolje je potražiti savjet liječnika.

5. Dugo stajanje

Tvrda podloga poput parketa radi pritisak na kožu u ovom području.

Trebalo bi izbjegavati stajanje u dužem intervalu. Ako je nemoguće, svakodnevno vježbanje raspoređuje pritisak koji trpe pete i pomaže u uspostavljanju pravilnog držanja tijela.

6. Greška pri tuširanju

Duge tople kupke nisu najbolja ideja jer voda uklanja prirodnu masnoću koja se generira na stopalima. Zbog toga pete postaju grube i suhe. Agresivni deterdženti i sapuni negativno utječu na PH vrijednost kože.

Tuširanje toplom vodom je preporučljivo, ali bi boravak pod tušem trebalo ograničiti na pet do deset minuta. Po završetku tuširanja, stopala bi trebalo dobro obrisati ručnikom, a potom namazati kremom koja hidratizira kožu. Preporučuju se sapuni i kupke na bazi prirodnih sastojaka.


Reci što misliš!