Lifestyle

ISTRAŽIVANJE OTKRILO

Ljubav se ponovo rađa i nakon 30 godina zajedničkog života?

Ljubav se ponovo rađa i nakon 30 godina zajedničkog života?
Pexels

Prava, iskrena ljubav s početka veze može biti prisutna u istom intenzitetu desetljećima nakon braka, barem tako tvrde stručnjaci

Zvali je mi sudbinskom, pravom, jedinom, istinitiom... uvijek ćemo misliti na ljubav, a to je osjećaj koji se nekad mijenja... ili to nije baš tako?

Svima nam je poznato da leptirići u trbuhu na početku veze, odnosno zaljubljenosti koju uzrokuje kemijska neravnoteža u mozgu, vode do intenzivnije i dugoročne emocije - ljubavi.

No, nažalost, kako vrijeme prolazi tako osjećaj iskrene ljubavi nestaje, a zamjenjuje ga međusobno poštovanje.

Unatoč takvom raširenom vjerovanju znanstvenici sa Sveučilišta Stony Brook i fakulteta Harvey Mudd tvrde da takav scenarij ne mora biti istinit, odnosno da prava, iskrena ljubav s početka veze može biti prisutna u istom intenzitetu desetljećima nakon braka.

Istraživanje je provedeno tako što su znanstvenici anketirali 274 osobe koje su u braku minimalno deset godina, a rezultati su iznenađujući.

Njih 40 posto izjavilo je da "vrlo intenzivno osjećaju ljubav" prema partneru, 13.4 posto ispitanika je okarakteriziralo svoje osjećaje kao "intenzivne", a 26.2 posto volontera kažu kako su još uvijek "poprilično zaljubljeni".  

Ti osjećaji su definirani kao kombinacija ponašanja poput pozitivnih misli, ljubaznosti prema partneru, seksualni odnosi i općeniti osjećaj sreće i zadovoljstva sa životom.

Znanstvenici su zamijetili da intenzivnost osjećaja slabi nakon što su ljudi u braku 20 godina, no na njihovo iznenađenje, opet se intenziviraju nakon 30 godina zajedničkog života.

Istraživanje je pokazalo da postoji razlika kod spolova u ponašanju koje dovodi do intenzivnog i iskrenog osjećaja ljubavi. Za muškarce je ključno da konstantno, svake minute, razmišljaju o svojoj partnerici, dok je ženama za sreću potreban slobodan prostor, odnosno navike, hobije ili posao koje vole i koji ih ispunjavaju a to slobodno vrijeme ne moraju dijeliti sa suprugom.   


Reci što misliš!