Lifestyle

Studija

Može li i pretilost biti zarazna?

Može li i pretilost biti zarazna?
Thinkstock

Nizozemska je studija pokazala kako žene koje jedu u društvu prijateljica s viškom kilograma imaju velike šanse da „pokupe" njihove loše prehrambene navike

Blagdani su odavno prošli i vrijeme je da počnete razmišljati kako se riješiti viška kilograma kako bi na ljeto izgledali sjajno... no, izgleda da o glavnom problemu svi uglavnom izbjegavaju i ne čitaju o tome. 

Naime, želite li smršaviti, jedna od prvih stvari koju trebate smanjiti jest druženje sa svojim pretilim prijateljicama, tvrde znanstvenici.

Zanemarimo li na trenutak činjenicu da ovakav savjet zvuči iznimno politički nekorektno, rezultati nedavnog istraživanja svakako tjeraju na vrlo neobične, ali zanimljive zaključke.

Nizozemska je studija pokazala kako žene koje jedu u društvu prijateljica s viškom kilograma imaju velike šanse da „pokupe" njihove loše prehrambene navike - od samog izbora namirnica i vrste hrane, pa sve do prevelikih količina i pogrešnog (prebrzog) načina žvakanja i uživanja u hrani.

Istraživači tvrde da su žene ovome čak tri puta sklonije nego muškarci, budući da na taj način podsvjesno pokušavaju uspostaviti povezanost s drugom ženskom osobom.

„Pronašli smo da ručanje udvoje ima vrlo jak utjecaj na broj zalogaja i količinu pojedene hrane kod dviju žena koje inače imaju potpuno različite prehrambene navike. Nažalost, to oponašanje gotovo uvijek ide u smjeru prihvaćanja navika osobe u koje su te navike lošije", tvrdi Roel Hermans, voditelj studije sa Sveučilišta Radboud.

Oponašanje navika i gesta drugih ljudi već je desetljećima predmet proučavanja, ali ovo je po prvi put da je tim znanstvenika odlučio proučiti na koji način oponašamo druge ljude za vrijeme jela.

Istraživači tvrde da su ovaj fenomen primijetili i kod muškaraca, ali u znatno manjoj mjeri, budući da se muškarci općenito puno manje zamaraju društvenim normama vezanim uz hranu.

S druge strane, fenomen je kod muškog spola puno izraženiji kod opijanja i uživanja u alkoholu.

Iako svakako uzimamo rezultate ovakvih istraživanja s dozom skepse, ne možemo ne primijetiti kako stara izreka o tome da se i „pop u društvu oženio" nije potpuno bez smisla.


Reci što misliš!