Lifestyle

#intima

Tri pitanja za osobe koje smatraju da nemaju dovoljno česte odnose

Tri pitanja za osobe koje smatraju da nemaju dovoljno česte odnose
Thinkstock

Kad je u pitanju seks, mnoge se stvari tiču samo osobnog izbora i ukusa. No često se postavljaju pitanja: “Koliko seksa je dovoljno seksa?” te “Je li neka moja želja normalna ili nije?”.

Kad su u pitanju želje, maštarije i fetiši, normalne su sve aktivnosti za vrijeme kojih je svima ugodno te za vrijeme kojih nitko nikome ne čini protiv volje. Pitanje koje osobe najčešće postavljaju na psihoterapiji ili terapiji za parove tiče se učestalosti seksualnih odnosa. Većina seksualnih terapeuta kaže kako one brakove u kojima do seksa dolazi manje od 10 puta godišnje možemo okarakterizirati kao brakove bez seksa. No neki stručnjaci izostavljaju brojke te naglašavaju kako je bitno jedino ono što je vama bitno. U nastavku ćete pronaći tri pitanja koja si trebate postaviti ako se pitate je li učestalost seksualnih odnosa u vašoj vezi “normalna”.

Što je vaše normalno?

Tijekom vremena, partneri pronađu zajednički ritam. Taj je ritam njihovo “normalno” jer “normalno” kao takvo ne postoji, svatko ga doživljava na svoj način. Ako primijetite da ste ispali iz tog svog “normalnog” ritma te da se stvari mijenjaju, porazgovarajte sa svojim partnerom. Iskren i konstruktivan razgovor je pola posla.

Što se trenutačno događa u vašem i partnerovom životu?

Ako ste primijetili promjene i ako se događaju stvari koje prije nisu, zapitajte se je li vaš život u posljednje vrijeme prošao kroz nekakve promjene, događa li se nešto novo, jeste li pod stresom i slično. Postoje razne tranzicije u vezama. To može biti dolazak djeteta u vaš život, trudnoća, odluka o zajedničkom stanovanju, preseljenje u drugo mjesto, novi poslovi i slično. Sve nabrojano može utjecati i na vaš seksualni život te na učestalost odnosa.

Jeste li zadovoljni?

Ponekad se dogodi da se vanjski faktori nisu (bitno) promijenili, no seks je postao rjeđi. Možda ste u medijima i knjigama pročitali brojku koju parovi označavaju kao normalnu kad je u pitanju količina seksa u mjesec dana i ona se ne poklapa s vašim brojkama. Upali ste u razgovor s prijateljima i shvatili da su kod njih stvari drukčije. U ovakvim situacijama najbitnije je pitanje je li vama dobro i jeste li vi zadovoljni. Ako je odgovor potvrdan, nemojte se bojati, preispitivati ili misliti da radite nešto pogrešno. Isto tako, pitajte partnera je li on zadovoljan i otvoreno pričajte o intimnim odnosima. Tako ćete doći do najboljeg odgovora. Ako vama i partneru odgovara manja rjeđa seksualna aktivnost, nitko vam ne bi trebao govoriti da radite nešto krivo


Reci što misliš!