Lifestyle

Ona i on

Pročitajte prevaru s njegovog lica

Pročitajte prevaru s njegovog lica
Pexels

Žene mogu utvrditi je li vjerojatno da će muškarac biti nevjeran samo gledajući u njegovo lice, no muškarci ne posjeduju te sposobnosti da otkriju preljubnicu, ustvrdili su znanstvenici.

Znanstvenici sa Sveučilišta Western Australia skupini od 1500 ispitanika pokazali su fotografije 189 osoba (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica trebali poredati po kategorijama od 1 do 10 ovisno o tome je li bilo "iznimno vjerojatno" do "malo vjerojatno" da su bili nevjerni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene točno pogađali preljubnike, ali ne i preljubnice.

Znanstvenici nisu željeli samo utvrditi mogu li muškarci i žene uočiti potencijalnu nevjeru kod pripadnika suprotnog spola nego i je li moguće otkriti preljubnika, pripadnika istog spola.

Znanstvenici su kazali kako rezultati nisu bili očekivani. Muškarci su uspijevali otkriti suparnike, no žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli provaliti ni muškarci, ni žene.

"Uzevši sve u obzir, i muškarci i žene pokazali su iznadprosječnu točnost za razotkrivanje lica muškaraca, no ne i za lica žena. Doživljaj nevjere doista se može skrivati u licu muškarca", napisali su znanstvenici