Lifestyle

značenje skupljenih dlanova

Znate li što znači namaste, izraz koji se često koristi u jogi?

Znate li što znači namaste, izraz koji se često koristi u jogi?

Što znači izraz namaskar ili namaste? Indijski jogi i mistik Sadhguru objašnjava značenje koje se skriva iza položaja skupljenih dlanova

Što je duhovno značenje Namaskara?

Kad vidite osobu, bilo da se ona nalazi na vašem radnom mjestu, na ulici, kod kuće ili bilo gdje drugdje, priroda ljudskog intelekta je takva da će onog trenutka kad je ugleda, donijeti sud – “Ovo je u redu s tom osobom, to nije u redu s tom osobom. Dobar je, nije dobar, lijep je, ružan je ”- svakakve stvari.

Sve ovo ne morate ni svjesno razmišljati. Te se procjene i prosudbe događaju u trenutku, a vaše prosudbe mogu biti potpuno pogrešne jer sve dolaze iz vaših prošlih životnih iskustava. Neće vam dopustiti da nešto ili nekoga doživite takvima kakvi su trenutno, što je vrlo važno.

Ako želite učinkovito raditi na bilo kojem polju, ako netko dođe ispred vas, najvažnije je da ga možete prihvatiti onakvog kakav je trenutno. Nije bitno kakav je bio jučer. Važno je kakav je u ovom trenutku. Dakle, prva stvar je da se poklonite. Jednom kada se sagnete, vaša sviđanja i nesviđanja postaju blaga, a ne jaka, jer u njima prepoznajete izvor stvaranja. To je namjera iza Namaskara.

Nema kreacije, a da u njoj ne djeluje ruka tvorca. Izvor stvaranja djeluje unutar svake stanice i atoma. U jogijskoj kulturi, ako pogledate u nebo, kultura vas je naučila da se naklonite. Ako pogledate dolje u zemlju, klanjate se. Ako vidite muškarca, ženu, dijete, kravu, drvo ili bilo što drugo, naklonite se. I to je stalni podsjetnik da je izvor stvaranja također u vama. Ako to prepoznate, krčite put prema vašoj konačnoj prirodi svaki put kad radite Namaskar.

Znanost iza Namaskara

Postoji još jedan aspekt ovoga. Dlanovi imaju puno živčanih završetaka - nešto što je danas otkrila i medicinska znanost. Zapravo, vaše ruke govore više od vašeg jezika i vašeg glasa. U jogi postoji cijela znanost o mudrama. Samim držanjem ruku na određene načine, možete postići da cijeli vaš sustav funkcionira na različite načine. Onog trenutka kada spojite ruke, izjednačuju se vaše dualnosti, vaše simpatije i antipatije, vaše želje i averzije. Postoji određena jedinstvenost u izražavanju onoga što ste. Energije funkcioniraju kao jedno.

Namaskar nije samo kulturološki aspekt. Iza toga stoji znanost. Ako radite svoju sadhanu, svaki put kad spojite dlanove, pucketa energija - događa se bum. Na razini vaše životne energije postoji davanje ili sebe dajete drugoj osobi. U tom davanju pretvorit ćete drugo biće u život koji će surađivati s vama. Samo ako ste u stanju davanja, stvari će raditi u vašu korist. To je tako za svaki život. Samo ako dobije suradnju čitavog života oko sebe, uspijeva napredovati.

Namaskar je najjednostavniji oblik joge. Čitav fizički svijet proizvod je polariteta. Postoji muško i žensko, jin i jang, Shiva-Shakti, kako god to želite nazvati. Samo sastavite ove dvije ruke i pogledajte nešto ili nekoga tko vam je važan - supruga, suprug, dijete, majka, otac, drvo, stijena, oblak, sunce, mjesec, što god želite - gledajte nešto sa pažnjom i ljubavlju tijekom tri do pet minuta i vidjet ćete da će se vaš sustav početi usklađivati na divan način.


Reci što misliš!