Lifestyle

#prehrana

Četiri prijedloga za laganu kasnu večeru nakon koje ćete lakše zaspati

Četiri prijedloga za laganu kasnu večeru nakon koje ćete lakše zaspati

U savršenom svijetu, cjelovita večera bogata nutrijentima zadovoljila bi vaše tijelo i san tijekom noći.

No to nije uvijek slučaj i ponekad ogladnimo opet netom prije nego što idemo leći i to je OK jer važno je slušati svoje tijelo. Do doručka je ipak cijela noć, a ne želite ići u krevet potpuno siti i punog želuca, no ne želite ići ni praznog, pa je najbolje da se za večeru (pogotovo ako je kasna) odlučite za lagani zdravi snack. Naravno, postoje oni koje je bolje izbjegavati jer sadrže šećer ili nutrijente koji vas tijekom noći mogu držati budnima, pa vam u nastavku donosimo listu onih snackova koji su savršeni za naš organizam i kasnu večeru. 

Trešnje

Trešnje su bogate melatoninom, hormonom koji tijelo prirodno proizvodi i ključno je za san. Određena istraživanja čak su dokazala da oni koji su redovito pili prirodni sok od trešanja imaju povišenu razinu melatonina u organizmu, što je popravilo kvalitetu i dužinu njihovog sna. U određenim slučajevima, trešnje su se pokazale učinkovitijima od valerijane i melatonina.

Avokado na rižinom krekeru

Savršena kasna večera trebala bi biti složena od 70 % ugljikohidrata i 30 % proteina ili masti, no ovdje se ne radi o tome da biste trebali pojesti zdjelicu paste, nego složenih ugljikohidrata koji će stimulirati ispuštanje serotonina koji se pretvara u melatonin. Zato je savršen snack nekoliko kriški avokada na rižinom krekeru. Ako ipak želite nešto slađe, zamijenite avokado maslacem od badema. 

Slanutak

Ako slanutak još uvijek niste pokušali ispeći, vrijeme je da sada probate. Slanutak sadrži složene ugljikohidrate koji stimuliraju serotonin, te magnezij koji je također odličan suputnik za dubok san i dobar odmor. Osim toga, sadrži aminokiseline koje su prirodni procesor serotonina.

Omlet

Iako ga većinom jedemo za doručak, omlet zbog visoke razine melatonina zapravo idealna večera. Također, sadrži i L- karnitin, aminokiselinu koja pomaže unaprijediti kvalitetu sna, a ako u omlet dodate šparoge ili brokulu koje također sadrže melatonin, obrok će vam biti još bolji za spavanje.


Reci što misliš!