Lifestyle

#intima

Tri glavna razloga zbog kojih se osobe upuštaju u odnose s bivšim ljubavima

Tri glavna razloga zbog kojih se osobe upuštaju u odnose s bivšim ljubavima

Kada parovi odluče okončati vezu, taj kraj vrlo rijetko označava rastanak bez emocija i osjećaja gubitka.

Bez obzira na to je li jedna strana potencirala prekid ili je odluka o prekidu donesena jednoglasno i sporazumno – emocije su i dalje tu te je potrebno vremena da se sve slegne. Isto tako, parovi koji su bili u dugim vezama često ostaju u kontaktu, a nekada je dio toga i povremeni seks. No jeste li se ikada pitali tko se upušta u odnose s bivšim partnerima i iz kojeg se razloga to uopće događa. Nedavno objavljena istraživanja donijela su odgovore na ta pitanja, a u njima je sudjelovalo 212 studenata čija je prosječna dob iznosila 21. godinu. Svi sudionici su osobe koje su nekada u životu imale seksualne odnose s bivšim djevojkama i dečkima dva tjedna unutar prekida te veze koja je, isto tako, bila duga veza.

3 razloga zbog kojih ljudi imaju seksualne odnose s bivšim partnerima

Tijekom ispitivanja postavljen im je niz pitanja koja su se ticala posljednjeg seksualnog odnosa koji su imali s bivšim partnerom ili bivšom partnericom te niz pitanja o tome bi li se htjeli upustiti u odnose s osobom s kojom su prekinuli. Generalno gledano, muškarci su bili otvoreniji kada je u pitanju razgovor o seksu nakon prekida. No nije postojala razlika između muškaraca i žena kada je u pitanju priznavanje emocija koje još uvijek imaju za bivše partnere ili partnerice.

Isto tako, pokazalo se da žene u većoj mjeri žale za učinjenim nakon što se upuste u seksualne odnose s osobama s kojima su prekinule. Drugi dio istraživanja bilo je uključeno 92. osobe, a njihov je zadatak bio napisati razloge zbog kojih su se upuštali u spolne odnose s bivšim ljubavima. Treći dio istraživanja izvodio se online, a u isti je bilo uključeno 585 osoba, kojima je ponuđeno 52 razloga napisanih u prethodnom dijelu istraživanja. Nakon što su završena sva tri dijela, istraživači su došli do zaključka da se upuštanje u seksualne odnose mogu svesti na tri glavna razloga. 

Želja za održavanjem kontakta

Ovaj se razlog odnosi na emocionalne elemente seksa nakon prekida, kao što su voljenje ili zaljubljenost i nakon prekida te usamljenost te nedostajanje partnera.

Užitak

Ovaj se razlog odnosi na fizičke i hedonističke elemente, a oni su želja za užitkom, zabavom, zadovoljavanje potreba te seks s osobom s kojom se razumijete i s kojom vam je ugodno.

Pomiješani osjećaji

Ovaj se razlog tiče nejasnih emocija te pokušavanja dostizanja do odgovora kroz upuštanje u seksualni odnos. Isto tako, osobe koje imaju pomiješane osjećaje često na ovaj način pokušavaju preboljeti bivšu ljubav ili povratiti samopouzdanje, osjećati se bolje ili manje stresno. 

Ono što treba naglasiti jest da ovo istraživanje ne odgovara na pitanje je li seks nakon prekida dobra stvar te koliko je čest među ljudima. Isto tako, u ovom istraživanju postojali su odgovori koji se ne mogu svrstati u ova tri glavna razloga, poput pijanih odluka te seksa kao načina za izricanje posljednjeg pozdrava. Seks nakon prekida je doista kompleksna tema i fenomen koji se može istražiti iz više uglova. Ono što morate znati jest da se ne trebate upuštati u seks s bivšim partnerom ili partnericom ako se neprestano nadate pomirenju, a od druge strane ne dobivate ništa više od onog fizičkog.


Reci što misliš!