meso se topi u ustima
Najukusniji gulaš pripremljen u pećnici
Beef bourguignon ili govedina na burgundski način slavno je jelo koje se može nazvati i francuskim gulašem od govedine u crvenom vinu.
S obzirom na to da se termički obrađuje satima na niskoj temperaturi, meso je na kraju kuhanja mekano poput maslaca te se može rezati žlicom.
Iako se smatra nacionalnim jelom Francuske, svaki kuhar
ima svoj recept za pripremu. Mi vam donosimo onaj najlakši – koji
se veći dio vremena krčka u pećnici.
Obratite pozornost na to kojim redoslijedom stavljate
povrće u vatrostalnu posudu kako se ne bi u potpunosti
rastopilo u jelu.
Sastojci:
1 kg goveđih obraza
400 grama goveđeg repa
300 ml goveđeg temeljca
200 grama slanine
200 grama šampinjona
60 ml brendija
12 komada manje ljutike
5 mrkvi
2 češnja češnjaka
2 žlice brašna
2 grančice timijana
2 klinčića
1 luk
1 boca crvenog suhog vina
1 lovorov list
1 čajna žličica muškatnog oraščića
1 čajna žličica mljevenog đumbira
svježi peršin
malo maslinova ulja
sol i papar
Priprema:
1. U lonac stavite kuhati umak, odnosno nasjeckani luk i dva
češnja češnjaka, jednu veću mrkvu narezanu na kolutiće i sve
zalijte vinom.
U lonac stavite i začine poput mljevenog đumbira, muškatnog
oraščića, klinčića, lovorova lista, timijana, peršina i papra.
Kuhajte na umjerenoj temperaturi sve dok se smjesa ne reducira za
pola.
2. U zasebnoj tavi prepržite slaninu narezanu na kockice.
Kad slanine dobije zlatnožutu boju, izvadite je i stavite sa
strane.
3. Na preostaloj masnoći pirjajte preostale mrkve narezane
na kolutiće i gljive narezane popola. Pirjajte sve dok povrće ne
dobije zlatnu boju, pa ih izvadite iz lonca.
4. Na istoj masnoći pirjajte i ljutiku narezanu na veće
komade. Kada luk omekša, prebacite ih u istu posudu s drugim
prepirjanim povrćem.
5. Ako u tavi više nema masnoće, dodajte malo maslinova
ulja. Na njemu prepržite komade goveđih obraza i repa koje
ste netom prije umočili u brašno.
6. Maknite meso s vatre kad dobije lijepu smećkastu
boju.
7. Ulijte brendi kako biste deglazirali tavu. U tavu dodajte
i temeljac te reducirani vinski umak iz kojeg ste prethodno
odstranili povrće i začine. Sve dobro promiješajte.
8. Dobivenu tekućine prelijte u duboku vatrostalnu posudu,
te u nju uronite preprženu govedinu. Pokrijte posudu
aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu
pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva na 2 sata i 30
minuta.
9. Nakon isteka tog vremena izvadite govedinu iz
pećnice, umiješajte u posudu prepirjano povrće, i sve
zajedno termički obrađujte u pećnici još 30 minuta.
10. Odvojite meso od kosti repa i vratite ga u umak
zajedno s hrskavom slaninom. Posipajte sa svježim peršinom te
poslužite s preprženim kruhom. Dobar tek!
Izdvojeno
-
Boksački klub Ares- Diabolik i Krav Maga Combat centar Zadar u suradnji s mnogobrojnim institucijama, ponosno je organizirao šest besplatnih seminara samoobrane i edukativnih radionica tijekom 2024. godine.
-
Pripremite svoje plesne cipele jer italo disco ponovno preuzima Nigdjezemsku! Nakon nekoliko mjeseci pauze, evo ih s još jednom večeri prepunom plesnih numera i zaraznih ritmova.
-
Volite dizajn interijera i rado isprobavate nove stvari? Imamo za vas zanimljiv savjet koji će vas sigurno zainteresirati i, što je najvažnije, donijeti vašem domu neobičan izgled.
-
U sklopu "Tjedna planina" Ivan Ðogić je održao zanimljivo i poučno predavanje o ekspediciji po najvišim svjetskim dinama i seobi s nomadima Bahtijari.
Reci što misliš!