talijanska škola
Pet savjeta za najbolju tjesteninu
Talijanska kuhinja je prepoznatljiva po tjestenini, a majstori kuhinje u ovoj zemlji su otkrili nekoliko pravila kako na pravi način skuhati, poslužiti i jesti tjesteninu.
U nastavku pročitajte 5 zlatnih talijanskih pravila za savršenu tjesteninu.
Uvijek pričekajte da voda proključa
Ako želite da tjestenina bude al dente, onda je važno da voda proključa i da je kuhate što kraće u njoj. Bitno je istaknuti da će proključala voda želatinizirati škrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.
Nikada ne stavljajte ulje u vodu
Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se
tjestenina lijepi. Također, nakon što skuhanu tjesteninu
ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju i to će spriječiti
zadržavanje umaka na njoj, a to nikako ne želite.
Ako želite biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte
je u velikoj količini vode. Na taj način će se škrob raspršiti po
vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac
stavi litar vode na svakih 100 grama tjestenine.
Sol dodajte tek kada voda proključa
Ako dodate sol hladnoj vodi, odgodit će vrijeme koje je potrebno da ona proključa. S druge strane, kada se sol ubaci u proključalu vodu, onda će povisiti temperaturu i bit će toplija najviše što je u tom trenutku moguće.
Ne smanjujte temperaturu
Držite visoku temperaturu na točki ključanja jer će se tjestenina tako brže skuhati i to je jedini način da postignete savršenu al dente tjesteninu. Ako smanjite temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.
Nikada ne lomite špagete
Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga, već
da bi se mogle dobro omotati oko vilice, obuhvatiti umak kako
treba i samim time stvoriti savršen zalogaj.
Ako takvu tjesteninu lomite onda pravite grešku jer ih tako ne
možete omotati oko vilice, ali ni jesti kako treba.
Izdvojeno
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Veliku nagradu 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, koji je pod nazivom "Dijalozi/Monolozi" otvoren u nedjelju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, osvojio je projekt "Rekonstrukcija Vitića: palimpsest tumačenja izvornosti" skupine autora.
-
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odmjerit će snage sa Španjoskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Nizozemskoj i Njemačkoj, odlučio je ždrijeb u Beču.
-
Kao najznačajnija regionalna zvijezda, Severina nije poznata samo po svojim pjesmama, nego i po tome da se ne boji reći što misli.
Reci što misliš!