Lifestyle

Supernamirnica puna proteina!

Zamjena za rižu od koje ćete dulje biti siti

Zamjena za rižu od koje ćete dulje biti siti
Pixabay

Kvinoja se smatra supernamirnicom jer je bogata bjelančevinama, prehrambenim vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama te drugim vrijednim nutrijentima.

Kvinoja se obično kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2. Prije kuhanja ispere se u hladnoj vodi, a nakon kuhanja začinjava i sljubljuje povrćem te drugim sastojcima.

Želite li unijeti više okusa u kvinoju, umjesto u vodi, kuhajte je u nekoj vrsti povrtnog, ribljeg ili mesnog temeljca po istim pravilima.

Oni koji uistinu vole eksperimentirati s okusima i neobičnim kombinacijama kvinoju mogu skuhati u soku od ananasa. Ovako pripremljenoj kvinoji dat ćete dodatnu slatkoću koja će se izvrsno sljubiti s piletinom, kozicama, paprikama, orašastim plodovima ili avokadom.

Ne zaboravite, kvinoja je supernamirnica koju su Inke nazivale žitaricom bogova, iako je tehnički riječ o pseudocerealiji. Ona predstavlja odličan izvor bjelančevina (11 grama proteina na 85 grama kvinoje), prehrambenih vlakana, folata, mangana, magnezija, željeza i drugih korisnih nutrijenata.

Ekspandirana kvinoja koja se može kupiti u prodavaonicama sa zdravom hranom izrazito je ukusna s mlijekom i žitaricama ili jogurtom i svježim voćem. Prethodno ju ne treba kuhati, dovoljno je pričekati nekoliko trenutaka da omekša. 

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu jela s kvinojom.