surimi
Što se zapravo nalazi u ribljim štapićima?
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća američki proizvođači hrane otkrili su surimi. Mljevenoj ribi dodali su obilje šećera, soli, ribljeg ulja i kukuruznog škroba kako bi mu pojačali okus i stvrdnuli teksturu...
Jeste li ikada probali surimi? Riječ je o crveno-bijelim ribljim štapićima koji se mogu kupiti i u hrvatskim trgovinama.
Vjeruje sa da je surimi izumljen prije 1000 godina u Heien
periodu koje se smatra i zadnjim razdobljem klasične povijesti
Japana. Japanski chefovi osmislili su ovu delikatesu kako bi
produžili rok trajanja ribe i morskih plodova za uvažene i bogate
obitelji onog vremena koji nisu živjeli uz obalu.
Što je surimi?
Surimi je originalno predstavljao pastu od mljevene bijele ribe koja je bila bogato začinjena solju kao primitivnim oblikom konzervansa. Ubrzo je postao omiljen u brojnim japanskim domovima, a zbog svoje fleksibilnosti dodavao se u brojna jela – od juha do hrskavih rolica.
S godinama se recept mijenjao i nadograđivao, a svaka nova generacije dodavala je neki svoj osobni pečat originalnom proizvodu, piše Punkufer.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća američki proizvođači hrane
otkrili su surimi. Mljevenoj ribi dodali su obilje šećera, soli,
ribljeg ulja i kukuruznog škroba kako bi mu pojačali okus i
stvrdnuli teksturu.
Izrezali su ga u štapiće koji su oblikom i bojom podsjećali na
komadiće rakova mesa. Tako je započela pomama za ovim proizvodom
u zapadnom svijetu. Iako imaju nacionalnu kuhinju temeljenu na
svježoj ribi i plodovima mora, surimi koriste čak i mnogi
današnji restorani u Španjolskoj i Francuskoj.
Jeste li se ikada pitali što se zapravo nalazi u njima?
Surimi se često reklamira kao riblji štapić s okusom rakova
mesa. No riječ o imitaciji rakova mesa. Štapići koje se
uvoze izvana se obično rade od mljevene bijele ribe poput aljaške
kolje, dok dva posto proizvoda obuhvaća komadiće stvarnih rakova
ili školjki.
Nitko vas zapravo ne obmanjuje. Potrebno je samo pažljivije
čitati natpise na proizvodima. Okus rakova mesa i rakovo meso dva
su različita pojma.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!