Lifestyle

recepti

Palačinke bez jaja: Recept je odličan, a sve sastojke imate kod kuće

Palačinke bez jaja: Recept je odličan, a sve sastojke imate kod kuće
Designed by topntp26 / Freepik

Palačinke bez jaja bit će jednako dobre kao i one spravljene na tradicionalan način.

Omiljena slastica mnogih ljudi su palačinke i to ne bez razloga. Jednostavno ih je napraviti, ukusne su i mogu se jesti u raznim varijantama – slatke, slane, zapečene u pećnici ili pak sa sladoledom. No, što ako vam je baš ponestalo jaja, ne smijete ih jesti ili ste odlučili postati vegan? 

Palačinke bez jaja bit će jednako dobre kao i one spravljene na tradicionalan način.

Jaja su jedan od glavnih sastojaka mnogih jela jer se ponašaju kao vezivo, no sljedeće namirnice mogu poslužiti kao dostojna zamjena:

• chia ili lanene sjemenke

• voda od graha ili slanutka

• želatina ili agar-agar

• pire od jabuka ili banana

• svilenkasti tofu

Ako ove sastojke trenutno nemate kod kuće, palačinke možete napraviti i samo s brašnom i mlijekom. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za palačinke bez jaja koje će vas oduševiti. Dobar tek!

Recept za palačinke bez jaja

Sastojci za 10 palačinki:

• 400 g glatkog brašna

• 600 ml mlijeka

• naribana korica od pola limuna

• vanilin šećer (ako radite slatke)

• 2 žličice šećera (ako radite slatke)

• prstohvat soli

Priprema:

Brašno pomiješajte sa šećerom i soli te mu dodajte mlijeko. Lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači. Trebala bi biti srednje gusta, a ako nije, dodajte još malo brašna ili mlijeka. U smjesu dodajte ulje i miješajte dok ne nestanu sve grudice. Pustite je da odstoji oko pola sata, zatim palačinke ispecite u tavi za palačinke. Poslužite ih uz džemove, pekmeze, sladoled, čokoladni namaz ili šlag.

Umjesto običnog brašna možete koristiti integralno, pirovo, laneno, heljdino ili bilo koje drugo, a kravlje mlijeko zamijeniti biljnim - sojinim, bademovim, rižinim ili kokosovim.

Trikovi za savršene palačinke

Svatko radi ovo slasno jelo kako mu odgovara, no uz trikove sa Chatelaine.com bit će savršene baš svaki put.

1. Gustoća smjese za palačinke je ključna: trebala bi biti nešto rjeđa od vrhnja, bez grudica. Dodajte šećer i vanilin šećer za slatke palačinke, a ribani parmezan i začine ako radite slane.

2. Pustite smjesu za palačinke da odmori barem pola sata na sobnoj temperaturi jer to omogućava brašnu da potpuno upije tekućinu, a gluten se opusti.

3. Koristite maslac umjesto ulja. Maslac će spriječiti da se palačinke zalijepe, a okus će biti božanstven. Kako bi ravnomjerno rasporedili masnoću po tavi, koristite silikonski kist. Ako nemate kist, namastite papirnati ručnik pa njime premažite dno tave.

4. Za tanke palačinke dodajte jednu do dvije zaimače smjese na sredinu tave te laganim pokretom vrtite tavu u smjeru kazaljke na satu dok je smjesa ravnomjerno ne prekrije.

5. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri. Ako je tava prevruća, tijesto se neće ravnomjerno rasporediti po njoj te rubovi mogu zagorjeti.


Reci što misliš!