Lifestyle

recepti

Fina zagorska juha od vrganja

Fina zagorska juha od vrganja

Otopite maslac u većoj posudi. Na njemu pirjajte nasjeckani luk i usitnjeni češnjak dok luk postane proziran. Vrganje očistite vlažnom krpom i narežite na listiće...

Sastojci: 2 žlice maslaca, 3 češnja češnjaka, 500 g svježih vrganja, 1 glavica luka, sol, crni papar, 1 dl crnog vina, 4 šalice pilećeg temeljca, šalica vrhnja za kuhanje, 1/2 žličice timijana, 1 žlica škroba

Priprema: 

Otopite maslac u većoj posudi. Na njemu pirjajte nasjeckani luk i usitnjeni češnjak dok luk postane proziran. Vrganje očistite vlažnom krpom i narežite na listiće. Dva manja vrganja ostavite sa strane. Narezane vrganje stavite pirjati na luk.

Povremeno miješajte i pirjajte oko pet do šest minuta. Posolite, popaprite i nastavite pirjati dok ispari višak tekućine. Ulijte vino i pustite da zavri, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta. Ulijte pileći temeljac, dodajte vrhnje i timijan. Maknite juhu s vatre, a kad se malo ohladi, usitnite gljive štapnim mikserom ili u multipraktiku. Vratite je na vatru. 

U zdjelici umutite škrob s malo vode i dodajte ga juhi, te kuhajte još nekoliko minuta dok juha postane gusta. Vrganje koji su vam ostali narežite na ploške i popecite te u svaki tanjur stavite nekoliko pečenih listića vrganja. 


Reci što misliš!