započnite dan supernamirnicama
Nekoliko ideja za zdrav i ukusan doručak
Već je vrlo dobro poznato kako je doručak jedan od najvažnijih obroka u danu jer u to vrijeme unosimo u tijelo sve potrebne nutrijente da bi lakše započeli i izdržali ostatak dana.
Ali, zašto je doručak tako važan i koju je hranu tada najbolje jesti?
Preskakanje doručka – dobra ili loša ideja?
Premda postoje dijete za mršavljenje koje preskaču doručak, nitko ne može reći da je loše konzumirati nešto zdravo za početak dana. Preskakanje doručka može uzrokovati glad, ali i slabost tijela te nemogućnost za obavljanje svih dnevnih aktivnosti. Također postoje istraživanja koja navode da preskakanje doručka potiče želju za masnom hranom kasnije u danu.
Osobe koje jedu doručak imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti, gastritisa, povišenog krvnog tlaka i visokog kolesterola.
Najbolje vrijeme za doručak ovisit će od osobe do osobe. Dok postoje oni koji su gladni iste minute kad se probude, postoje i osobe koje mogu jesti tek sat vremena i više nakon buđenja. U svakom slučaju, uvijek se preporučuje napraviti doručak kod kuće, a izbjegavati kupljene pekarske proizvode.
Najbolja hrana za doručak i koje namirnice odabrati?
Popis najboljih namirnica za doručak trebao bi sadržavati kvalitetne ugljikohidrate, vlakna, proteine, voće i povrće kako bi dobili energiju za dan. Ne preporučuju se nezdravi šećeri i ugljikohidrati.
Ovo su najbolje namirnice za doručak:
· cjelovite žitarice – zobene pahuljice bogate su omega-3 masnim kiselinama
· pšenične posije – bogate su proteinima i mineralima
· jaja – odličan su izvor proteina i vitamina D
· quinoa – sadrži brojne aminokiseline i minerale
· voće poput banane i grejpa bogato je antioksidansima i vlaknima
· sir i grčki jogurt – bogati su proteinima
Najvažnije pravilo, osim toga da ne preskačete doručak, je dobra kombinacija svih potrebnih nutrijenata. Zbog toga postoji i hrana koju nikako ne biste trebali jesti za doručak.
Evo što od hrane izbjegavati za doručak:
· mesne prerađevine – sadrže nezdrave masti i visoku razinu konzervansa
· gotove mueslije – najčešće sadrže visoku razinu loših šećera i konzervansa
· kupljeni voćni sokovi – rijetko sadrže visoku razinu pravog voća te se češće radi o niskom postotku koncentriranog soka
· samo kava ili čaj – tijelu je potrebna i hrana kako bi se pripremilo za ostatak dana
· masni pekarski proizvodi – puni su aditiva, soli i šećera
· jako kaloričan i mastan doručak – ovakva hrana će se dugo probavljati i otežavati regularan rad probave
Najbolji recepti za zdrav doručak
Sada kada znate koje namjernice su poželjne, a koje je bolje izbjegavati za doručak, donosimo i par kratkih i jednostavnih recepata.
Pečena jaja s kvinojom i povrćem
Kad poželite konkretniji, a zdrav doručak, iskoristite pravilne namirnice. Na tavu stavite malo narezanog luka, tikvice i paprike pa ih popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte prethodno prokuhanu kvinoju te dva jaja. Začine dodajte po želji, najbolje će odgovarati malo soli, papra i timijana.
Lagani smoothie za mršavljenje
Uz mnogo izvora vlakana koje možete dobiti iz voća i povrća ubrzat ćete probavu i izbacivanje kalorija. Uz to, voće može biti dobar izvor proteina i nutrijenata. Za dobar smoothie za mršavljenje pomiješajte jednu bananu, jagode, borovnice, jabuku i bademovo mlijeko.
Slično možete napraviti i s povrćem. Pomiješajte šalicu do dvije kelja ili špinata, šaku ananasa, bananu, pola jabuke i chia sjemenke. Ako želite da bude više tekuć dodajte šalicu do dvije vode.
Zobena kaša s voćem
Zobena kaša za doručak vrlo je zahvalna jer s možete eksperimentirati s raznim dodacima. Najbolje bi bilo voće pa tako u zobene pahuljice možete dodati mekinje, ananas, banane, chia sjemenke. Najbolje bi bilo raditi ih s manje masnim mlijekom.
Palačinke od jabuka
Iako zvuči nemoguće, postoje palačinke za dijetu. U ovaj recept za palačinke stavite:
- 50 grama integralnog brašna
- 50 grama usitnjenih zobenih pahuljica
- jedno jaje
- malo cimeta
- pola vrećice praška za pecivo (jedna žličica)
- prstohvat soli
- dvije do tri naribane jabuke
- mlijeko i voda
Jednostavno pomiješajte sve sastojke do željene gustoće pa pecite na laganoj vatri oko minutu sa svake strane.
I dobar tek!
Izdvojeno
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Reci što misliš!