Lifestyle

supernamirnica

Sve dobrobiti avokada

Sve dobrobiti avokada
pixabay

Posljednjih nekoliko godina ovo egzotično voće iz Srednje i Južne Amerike preplavilo je trgovine, no zbog svog jedinstvenog okusa, mnogi ne znaju kako iz njega izvući ono najbolje. Donosimo najbolje recepte s avokadom i nekoliko trikova kako ga očistiti, rezati i skladištiti.

Avokado je jedinstveno voće zelene boje, koje oblikom podsjeća na krušku. Prvi su ga uzgajali i jeli Inke, Olmeci i Maje, a redovitom konzumacijom primijetili su da je avokado vrlo ljekovit. Iako se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado sadrži puno zdravih masti koje su važne za zdravlje našeg organizma.

Ipak, njegov okus je specifičan jer je neutralan pa na prvu možda i nije najukusniji, no uz dodatak određenih namirnica može biti prava poslastica.

Kako se jede avokado?

Avokado se jede sirov, a može se dodavati slatkim i slanim jelima. Kupujte zreli avokado jer ga je lakše očistiti i ukusniji je za konzumaciju. Zreli plod ćete prepoznati po nešto tamnijoj kori i mekanijoj konzistenciji.

Ako ga želite jesti samoga, ovako ćete ga najlakše očistiti i narezati:

1. Dobro operite avokado kako biste uklonili sve pesticide.

2. Odrežite mali dio voćke.

3. Jednom rukom ga pridržavajte s gornje strane, a drugom ga prerežite po dužini. Primite obje strane te ih zavrnite u suprotnim smjerovima.

4. Košticu izvadite tako da je izdubite pomoću žlice.

5. Plod narežite po dužini (i širini) dok je još u kori, a potom žlicom odvojite „meso” od kore.

6. Druga varijanta: Zarežite jedan dio kore i ogulite voćku te je potom narežite na tanke šnite.

7. Avokado poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio.

Ljekovita svojstva avokada

Postoje mnoge vrste avokada koje se razlikuju po obliku i boji – od kruškolikog do okruglog te od zelenog do crnog. Ovo voće sadrži mnogo hranjivih sastojaka, kao i 20 različitih vitamina i minerala poput vitamina K, C, E, vitamina B skupine, željeza.

100 grama avokada sadrži 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je ujedno i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu.

Masti u avokadu otporne su oksidaciju izazvanu toplinom pa je ulje avokada zdrava i sigurnija alternativa biljnim uljima za kuhanje, prženje i pečenje.

Zašto je dobro jesti avokado:

• smanjuje loš kolesterol

• pomaže u apsorpciji antioksidansa

• poboljšava vid

• njeguje i hidratizira kožu

• ublažava jutarnje mučnine kod trudnica

• čuva dobre bakterije u probavnom sustavu

• regulira krvni tlak

• poboljšava rad srca

Nekoliko savjeta o čuvanju avokada

Kao što smo ranije spomenuli, avokado je najukusniji kada je zreo. No, ako ste kupili nezreli plod, ostavite ga da sazri na sobnoj temperaturi, a možete ga smjestiti uz banane jer one ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces truljenja.

Kako avokado ne bi previše sazrio, redovito provjeravanje mekoću. Savršeno zreli avokado ima tamnozelenu boju i srednje je mekoće, dok je prezreli obično smeđe boje i jako mekan te kao takav nije iskoristiv.

Ako ne kanite odmah pojesti cijeli avokado, zamotajte ga u plastičnu foliju i spremite u hladnjak. Hladnoća i folija usporit će oksidaciju i truljenje.

 


Reci što misliš!