Lifestyle

Festival Taste the Mediterranean

Split će od 7. do 10. listopada postati gastronomsko središte Mediterana

Split će od 7. do 10. listopada postati gastronomsko središte Mediterana

Split će od 7. do 10. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. U gradu podno Marjana održat će se 7. međunarodni Festival Taste the Mediterranean, jedinstvena manifestacija mediteranske hrane, gastronomije, proizvoda, vina te mediteranske kulturne baštine.

Festival će dovesti u Split svjetske kulinarske zvijezde i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama koji će gostovati u vodećim splitskim restoranima.

Ekskluzivnu večeru u restoranu Zora bila pripremit će Les Nanas de la Food Sphere (Cure iz sfere hrane) međunarodna grupa chefica koje predstavljaju kulinarske delicije svojih zemalja, a pridružit će im se domaće ženske snage.

Žene u gastronomiji tema su i prvog susreta platforme Mediterranean Women Chefs koji će se održati u Hotelu Briig. Riječ je o inicijativi koja se zalaže za bolji položaj žena u profesionalnim kuhinjama, a sudjelovat će i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te predstavnici Francuskog instituta (Institut Français) u Hrvatskoj . Kako se ovogodišnje izdanje festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCOv popis nematerijalne kulturne baštine, uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma. Uz direktora Turističke zajednice SDŽ Joška Stellu, na panelu će sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo. Jedna od vodećih mediteranskih zemalja, Španjolska, zemlja je partner Festivala te će se u Splitu predstaviti sa svojim specijalitetima i svojim vinima, a ekskluzivnu španjolsku večeru u hotelu Briig pripremit će chefica Maria José San Roman, iz restorana Monastrell iz Alicantea, 1 Michelinova *.

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom, još jednom mediteranskom zemljom poznatom po svojoj gastronomiji: u Splitu će gostovati regija Eastern Halkidiki i najpoznatija grčka chefica, Dina Nikolaou, koja živi i radi na relaciji Atena-Pariz.

U heritage hotelu Martinis Marchi, u Maslenici na Šolti, bit će predstavljena jedinstvena vinska staza Svete Gore (Mount Athos) i gastronomska manifestacija Kouzina Feast koja promovira mediteransku prehranu i koja će 2021. godine biti posvećena hrvatskoj mediteranskoj, odnosno dalmatinskoj kuhinji.

Reci što misliš!