savjeti
Ovih sedam namirnica ne držite u hladnjaku dulje od dan ili dva od pripreme
Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. No isto tako može biti izvor trovanja...
Neka vrsta hrane brzo se kvari, a čuvanje u hladnjaku tek malo usporava proces kvarenja. Baš zato ove je namirnice najbolje što prije pojesti, odnosno ne držati u hladnjaku dulje od 48 sati od termičke obrade...
1. Riža
Vjerovali ili ne, no u riži se vrlo brzo nakon termičke obrade počinju stvarati bakterije nepoželjne za ljudski organizam, pa je ovu namirnicu najbolje što prije pojesti, odnosno ne kasnije od 48 sati od kuhanja. Nakon što se riža ohladi držite je u hladnjaku, a po potrebi podgrijte prije konzumacije.
2. Tjestenina
Tjestenina se "ponaša" vrlo slično kao i riža. Bacillus cereus stvara se nakon kuhanja pa je najbolje pojesti skuhanu količinu najkasnije 48 sata od kuhanja ili prije toga. Dakako, tjesteninu treba držati u hladnjaku. Ostane li vam slučajno tjestenina „vani“ preko noći, bacite je.
3. Krumpir
Botulizam je trovanje toksinom Clostridium botulinuma koje se najčešće nalazi u konzerviranoj hrani te salamama. No otkriveni su i slučajevi prisutnosti toksina u krumpiru, a posebice u onom pečenom u aluminijskom foliji. S obzirom da se krumpir ne preporučuje podgrijavati, najbolje je skuhati količinu koju planirate odmah pojesti i ne čuvati ništa za drugi dan.
4. Školjke
Školjke mogu biti izvor mnogih opasnosti za ljudski organizam – od alergija do trovanja. Najbolje je kupovati ovu vrstu hrane iz povjerljivih izvora, te je jesti neposredno nakon ulova. Sirove školjke smiju biti u hladnjaku maksimalno 48 sati prije nego što postanu opasne za ljudski organizam, a termički obrađene treba pojesti odmah.
5. Riba
Termički obrađena riba ima nešto duži vijek trajanja od školjki, no kada se stavi u hladnjak gubi na svojem okusu, teksturi i atraktivnosti. Baš zato pripremite samo ono što možete odmah pojesti.
6. Piletina
Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. No isto tako može biti izvor trovanja salmonelom ako se ne termički ne obradi do kraja. Junetinu možete jesti polupečenu, ali ne i piletinu. U sredini pečene piletine temperatura mora dosezati 75 Celzijevih stupnjeva.
7. Gljive
Grčevi u trbuhu čest su simptom konzumacije starih i podgrijanih jestivih gljiva. Upravo zato najbolje bi bilo pojesti ih neposredno nakon termičke obrade, a maksimalno 24 sata nakon kuhanja ili pečenja, piše Punkufer.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!