Lifestyle

savjetnik

Pet tajni pravih majstora roštilja

Pet tajni pravih majstora roštilja
Ilustracija/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Roštiljanje se čini kao jednostavan zadatak, samo treba zapaliti vatru i ispeći meso... naravno, to ne može biti dalje od istine nego što jest, jer se i tu trebaju primijeniti neki trikovi kako bi to što stavljate na tanjur bilo ne samo jestivo, već i ukusno

Kako vam na tanjuru ne bi bili zagoreni ćevapi, suha piletina ili nepečeni šnicli, evo pet malih tajni majstora roštilja.

Začinite meso na vrijeme - pravi majstori roštilja dobro znaju da su začini i priprema mesa jednako, ako ne i više, bitna kao i samo roštiljanje. Koristite kvalitetnu morsku sol, luk, češnjak i crni papar, a to će stvoriti finu hrskavu koricu na površini mesa. Začini trebaju dovoljno vremena da se stope i prodru u meso pa je potrebno barem jedan sat prije roštilja začiniti ga. 

Napravite pravu marinadu - svaki majstor ima neku svoju marinadu s tajnim sastojcima, no  marinada od soli, malo smeđeg šećera, ružmarina, češnjaka i crnog papra dat će mesu poseban okus i aromu. Možete isprobati i marinadu od melase, timijana, limuna i češnjaka po receptu kuhara iz Galvin Green Man Puba u Velikoj Britaniji koji su otkrili za Independent. 

Pripremite roštilj - morate ga pripremiti na vrijeme. Želite peći meso iznad žara, a ne na 'živoj' direktnoj vatri. Zapalite brikete barem sat vremena prije nego što počnete peći meso. Užareni briketi dat će mesu fini okus i omogućiti karamelizaciju što će rezultirati sočnim mesom. 

Izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme - mesu dopustite da dođe na sobnu temperaturu. Na taj ćete način skratiti vrijeme pripreme i omogućiti da se meso jednako ispeče.

Pustite da meso odstoji - kada završite grilanje, pustite da meso odstoji barem 10 minuta. Meso će se 'opustiti' pa će se sokovi bolje rasporediti unutar odreska i bit će intenzivniji, ako malo 'odsjednu'. Osim toga, vi ćete imati vremena pripremiti priloge i umake. 

Metro-portal.hr


Reci što misliš!